Protestele au început la sfârşitul lui mai 2013 pentru a denunţa construcţia unui centru comercial în parcul Gezi de la Istanbul, în apropierea pieţei Taksim, din centrul oraşului.
Dar ceea ce a fost la început o mişcare locală împotriva reamenajării unuia dintre puţinele spaţii verzi din Istanbul s-a transformat într-o mişcare de contestare împotriva lui Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru, şi a fost urmată de proteste în întreaga ţară, potrivit Agerpres.
Supravegheaţi de importante dispozitive ale poliţiei antirevoltă, manifestanţii s-au deplasat joi în direcţia pieţei Taksim, cu banderole pe care era scris mesajul „Tenebrele se vor risipi, Gezi va rezista”. „Noi suntem manifestanţii din Gezi. Ei (guvernul – n.r.) sunt pe cale să plece”, scria pe un alt banner.
Unii manifestanţi au afişat portrete ale celor opt persoane ucise în timpul violenţelor cu poliţia de la sfârşitul lui iunie 2013, însoţite de numele lor, informează Agerpres.
Protestatarii nu au reuşit în cele din urmă să ajungă în parcul Gezi, din cauza cordoanelor de poliţie. Nu au existat ciocniri majore între poliţie şi manifestanţi.
Turcia se pregăteşte să organizeze, la 24 iunie, alegeri prezidenţiale şi legislative, iar Recep Tayyip Erdogan candidează la un nou mandat de preşedinte. Analiştii consideră însă manifestaţiile din parcul Gezi, alături de tentativa de lovitură de stat din 2016, au fost evenimentele marcante ale ultimilor ani în Turcia. Manifestaţiile de masă sunt acum rare şi adunările neautorizate sunt frecvent dispersate de poliţie cu ajutorul tunurilor de apă şi utilizând forţa.