Care este, totuși, vârstă potrivită pentru că un copil să rămână singur acasă? În unele țări răspunsul la această întrebare este literă de lege. În Statele Unite, de exemplu, este interzis să-ți lași copilul singur în casă dacă are mai puțin de 12 ani. În alte țări, însă, părinții sunt cei care decid.
Înainte de a-ți lasă copilul singur acasă trebuie să te gândești la următoarele aspecte:
– cât de responsabil este copilul tău. Nu contează vârstă, pot fi copii de 10 ani mult mai mături și mai cu capul pe umeri decât unii de 13. Știe că nu trebuie să vorbească cu străinii sau să deschidă ușă persoanelor pe care nu le cunosc, indiferent de motivele invocate de aceștia din urmă?
– cum se înțelege cu fratele/soră (mai mic(a)/mai mare). Sunteți siguri că nu se vor luă la bătaie, că nu vor distruge casă?
– cât de sigură este casa. Stați într-un cartier periculos, aveți ușile și geamurile în stare bună, știe copilul pe cine trebuie să sune dacă i se pare ceva dubios? Știe ce să facă dacă izbucnește un incendiu sau se tăie la mână?
Până să ajungem că aceste probleme să fie floare la ureche e cale lungă.
Procesul trebuie început de la vârste fragede:
1. Lăsați copilul singur într-o cameră, timp de câteva minute. Urmăriți ce face și dați-i senzația că nu sunteți prin preajmă. Creșteți progresiv această perioadă. Apoi lăsați copilul singur în casă câte 30 de minute și din ce în ce mai mult până depășiți o oră.
2. Impuneți regulile. Învățați copilul ce are voie să facă și ce nu cât timp lipsiți. Dacă nu a respectat aceste reguli, reluați-le. Explicați-i din nou și din nou riscurile la care se expune. Dacă un copil nu înțelege că nu trebuie să lase ușă descuiată, că nu are voie să iasă afară din casă, că nu trebuie să vorbească cu străinii, atunci înseamnă că nu este pregătit să rămână singur acasă.
Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.