Tăriceanu, despre mitingul PSD de pe 9 iunie: Nu este de susţinere a Guvernului, ci de protest faţă de încălcările din justiţie

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că mitingul organizat de PSD pe 9 iunie nu este unul de susţinere a Guvernului, ci unul de protest faţă de încălcările grave din justiţiei care au avut loc în ultimii ani asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Ionela Marcu
02 iun. 2018, 07:09
Tăriceanu, despre mitingul PSD de pe 9 iunie: Nu este de susţinere a Guvernului, ci de protest faţă de încălcările din justiţie

Nu e de susţinere a Guvernului, ci de protest faţă de tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti ani în justiţie, de exemplu încălcările grave care au avut loc în privinţa drepturilor şi libertăţilor. Astăzi citeam un mic raport cu ascultările telefonice din 2005 până în 2014. Sunt 248.000 de persoane care au fost ascultate. Vi se pare normal?”, a afirmat vineri seară, la Digi 24, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a adus în discuţie şi numeroasele mandate de interceptare ale SRI în perioada 2005-2014.

„Este vorba despre mandate de interceptare, numărul lor fiind scos din rapoartele depuse de SRI la Parlament. În 2005 am plecat de la 6.370 de mandate şi în 2014 sunt 44.760, adică de şapte ori mai mult. În total 248.000 de mandate. Asta vi se pare că este o ţară în care funcţionează statul de drept?”, a completat Tăriceanu.

Întrebat dacă SRI ar trebui să explice ce au vizat aceste mandate şi dacă acestea au fost legale, şeful Senatului a răspuns afirmativ.

„Sigur că da (n.r.- SRI ar trebuie să dea explicaţii). Nu se poate ca în România care este o ţară care nu a fost afectată de atentate teroriste, ş.a.m.d., să avem mai multe mandate decât o ţară cum e SUA care are peste 200 de milioane de locuitori şi este o ţintă, după cum vedem, evidentă. Nu se poate. Adică undeva vedeţi că sunt nişte aberaţii. S-a ajuns să fie România transformată într-un stat poliţienesc şi, slavă Domnului, actuala conducere a SRI văd că a luat o atitudine foarte corectă şi foarte sănătoasă. Vreau să subliniez că ei sunt cei care au desecretizat protocolul cu Parchetul General, ei sunt cei care desecretizează acum protocolul cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Văd că la nivelul unor instituţii care sunt din zonă justiţei este o reţinere şi o tăcere care sunt nejustificate, anormale. Noi trebuie să înţelegem că instituţiile nu sunt făcute ca să servească statul, ci ca să servească cetăţeanul şi că trebuie să plecăm de la un element cheie care este legat de respectul pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. În momentul în care lucrurile acestea sunt încălcate, discuţia pe ce face preşedintele, dacă semnează sau nu semnează, că Curtea, nu mai are nicio valoare, că înseamnă că trăim de fapt în afara regulilor elementare ale statului de drept”, a conchis preşedintele ALDE.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, luni, că se va organiza în data de 9 iunie un miting de amploare în Bucureşti pentru susţinerea Cabinetului Dăncilă, acţiuni similare fiind anunţate şi în alte localităţi din ţară. În prelabil, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, dacă guvernarea va fi preluată în mod nelegitim, atunci PSD va utiliza ”toate mijloacele legale, constituţionale, publice, sociale pentru ca votul cetăţenilor din decembrie 2016 să fie respectat”, inclusiv un miting de susţinere a premierului.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, în mod repetat, demisia premierului Dăncilă, însă şeful Executivului a anunţat că are susţinere din partea majorităţii parlamentare şi nu va onora cererea.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a sesizat Parchetul General „în calitate de cetăţean” de faptul că Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea au difuzat informaţii cu caracter secret. Plângerea este şi pentru uzurpare funcţie. Pe 17 mai, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a dispus trimiterea plângerii depuse de Ludovic Orban contra premierului Viorica Dăncilă structurii de parchet competente, respectiv DIICOT.

Şeful Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat, joi, că în perioada 2005-2016 mai mult de şase milioane de români au fost interceptaţi de SRI, dar şi că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul şi peste 100 de parlamentari au fost interceptaţi.

În schimb, SRI a anunţat, joi, că între 2004 – 2016 au fost solicitate 28.784 mandate de securitate naţională, dintre care puţin peste 9.200 au fost mandate iniţiale, iar numărul de persoane ale căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse în baza autorizaţiei a fost de 20.907. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a venit, vineri, cu o precizare, spunând că este „profund incorect” să se amestece toate infracţiunile de drept comun pentru care au fost emise mandate de supraveghere tehnică cu cele de securitate naţională.SRI mai spune că cifrele apărute în spaţiul public nu au fost transmise niciunei instituţii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI