Potrivit hidrologilor, în primele două zile ale intervalului de prognoză debitele medii zilnice vor fi în creştere pe râurile din Maramureş, Crişana şi Banat ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi relativ staţionare pe celelalte râuri. De asemenea, în următoarele două zile, debitele vor fi, în general, în creştere ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate şi propagării. În ultimele zile ale intervalului, debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari şi în scădere pe celelalte.
„Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din vestul, sud-vestul, nordul şi centrul ţării şi zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, izolat mai însemnate cantitativ”, arată INHGA.
În cazul fluviului Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele două zile până la valoarea de 4.400 mc/s, apoi staţionar cu tendinţă de creştere până la valoarea de 4.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în scădere, exceptând a doua parte a intervalului când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Gruia – Corabia.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, 27 de judeţe au intrat de sâmbătă, de la ora 14:00, sub Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi torenţiale, avertizarea meteorologilor fiind valabilă până duminică, la ora 23:00.
În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de munte, precum şi în Crişana, Maramureş, Transilvania şi nordul Moldovei. Vor fi averse care vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 15 – 20 l/mp şi punctiform 40 – 50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi şi în restul teritoriului, însă pe arii mai restrânse, precizează meteorologii.
Judeţele vizate de atenţionarea ANM, la nivelul întregului teritoriu, sunt: Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Mureş, Suceava, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin, iar parţial vor fi afectate judeţele: Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Arad şi Timiş.
Meteorologii precizează că manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala şi la începutul săptămânii viitoare, local şi temporar, în majoritatea regiunilor.