Napocanews.ro a republicat, recent, „Apelul unui licean către «oastea naţionalistă»”, un articol amplu, scris în 1995 de Neamţu şi publicat de revista neolegionară „Puncte cardinale”.
În articol, Neamţu face un apel la toţi cei cu vederi comune, pentru a face front comun împotriva „Satanei roşii” – Ion Iliescu, „omul KGB-ului” şi „puterea neobolşevică” şi pentru a oferi o alternativă credibilă, „tradiţionalistă”, la Opoziţia „cvasi-masonizată”.
Articolul „Apelul unui licean către «oastea naţionalistă»”, scris de adolescentul Mihail George Neamţu, a fost publicat în revista neolegionară Puncte cardinale, anul V, nr. 1/49, ianuarie 1995, p. 1 (cu urmare în p. 2). Astăzi liderul partidului Noua Republică este unul din apropiaţii lui Traian Băsescu.
Într-o intervenţie la România TV, Mihail Neamţu a explicat că textul respectiv a fost scris pe când era încă adolescent şi se afla sub influenţa „suflului romantic” al naţionalismului.
„În 1995 aveam 15-16 ani când am citit literatura interbelică, Eliade, Cioran şi Noica. Aveam o pasiune pentru filosofie şi urmăream Memorialul Durerii. M-am dus la filiala din Arad a acestei asociaţii a foştilor deţinuţi, condusă de Ticu Dumitrescu, am fost şi în organizaţia de tineret a PNŢCD-ului de atunci, şi am aflat acolo poveşti destul de cutremurătoare despre ce a însemnat Piteştiul, Aiudul, Sighetul şi unii dintre acei oameni fuseseră membri ai frăţiilor de cruce. Ei mi-au vorbit cu mult patos despre moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, ucis sub dictatura carlistă, şi sigur că ignorant fiind cu privire la alte aspecte care ţin de istoria mişcării legionare am fost cumva prins de acest suflu romantic. Între timp m-am lămurit cu foarte multe lucruri ale istoriei. Din punct de vedere politic am fost membru PNŢCD. În câteva luni după ce am pus mâna pe alte cărţi am ştiut că Mişcarea Legionară e o facţiune extremistă. Sunt un admirator al lui Churchill şi Reagan şi un adversar al oricărui extremism”, a precizat Neamţu, adăugând că nu a avut în familie simpatizanţi legionari: „Bunicul meu a fost liberal iar părinţii au fost fireşte membri ai Partidului Comunist”.