„O degelaţie care a venit în România să discute de spre legile justiţiei. Am sesizat comisia si i-am rugat sa faca o analiaza a legistatiei care este inca in lucru. Am discutat despre aceste legi si asteptam cu mare interes sa avem poate chiar o opinie preliminara in scurt timp, si apoi concluzia finala. Am discutat despre principii si le-am explicat cum am ajuns sa fac sesizarea, despre procedura si lipsa de transparenta a comisiei şi despre faptul ca anumite mofidirari din lege pot duce la blocaje în justiţie”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.
„Este o plăcere să va primesc aici şi vreau să vă multumesc ca într-un timp atât de scurt aţi reuşit să realizaţi această vizită. Am înţeles că aţi avut mai multe întâlniri şi sunt foarte optimist în legătură cu viteza cu care veţi trage concluziile”, a spus şeful statului, în debutul întâlnirii.
El le-a mulţumit reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia pentru promptitudinea cu care au organizat vizita în România.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia aflată de luni în România este formată din Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia, Hanna Suchocka, preşedinte de onoare al Comisiei de la Veneţia, Artemiza Chisca – şeful Diviziei Instituţii Democratice a Comisiei de la Veneţia, Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneţia (Finlanda), Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Republica Moldova), domnul Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Belgia). Din partea ministerului, au fost prezenţi la întâlnire secretarul de stat Marieta Safta, director, Direcţia Elaborare Acte Normative, Alina Rădoi, consilier juridic, Direcţia Elaborare Acte Normative, Ileana Petre, consilier de afaceri europene Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului, Andreea Petcu, precum şi, consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Adina Vasile.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia a venit luni la Bucureşti într-o vizită de două zile având ca temă modificările la legile Justiţiei. Programul delegaţiei include întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, cu reprezentanţi ai DNA, Parchetului General, CSM, ICCJ, dar şi cu parlamentari din Comisia Iordache şi cu organizaţiile magistraţilor.