Premierul canadian Justin Trudeau, întrebat de un parlamentar conservator dacă ia în calcul reintroducerea vizelor pentru români

Premierul canadian Justin Trudeau a fost interpelat de parlamentarul conservator Michelle Rempel, care l-a întrebat dacă ia în calcul reintroducerea vizelor pentru români, având în vedere numărul crescând de false solicitări de azil din partea unor grupări de crimă organizată provenind din România.
Romania TV
14 iun. 2018, 19:17
Premierul canadian Justin Trudeau, întrebat de un parlamentar conservator dacă ia în calcul reintroducerea vizelor pentru români

Reacţia parlamentarului a venit după ce un raport declasificat obţinut de Global News indica faptul că decizia Guvernului de a nu mai impune românilor obţinerea unei vize de călătorie înainte de sosirea în Canada, în vigoare de la 1 decembrie 2017, a dus la o „creştere notabilă” în ceea ce priveşte activitatea grupărilor de crimă organizată.

„Renunţarea la vize pentru cetăţenii români începând din 1 decembrie 2017 a determinat o creştere notabilă a activităţii grupărilor de crimă organizată din România, având ca ţintă Canada”, se arată în document, care precizează că din decembrie 2017 au fost înregistrate 1.000 de solicitări de azil, în condiţiile în care în 2017 doar nouă astfel de cereri au fost acceptate.

Din aceste motive, parlamentarul conservator Michelle Rempel l-a ‘ntrebat pe Trudeau dacă ia în calcul reintroducerea vizelor pentru români, invocând tocmai datele din raport, transmite News.ro.

„Va menţine premierul Canada o ţară sigură şi va impune din nou vize românilor?”, a întrebat Rempel.

Premierul Justin Trudeau a declarat că autorităţile canadiene colaborează cu Guvernul român pentru a se asigura că sistemul referitor la vize funcţionează.

„Continuăm să colaborăm cu Guvernul român pentru a ne asigura că sistemul nostru funcţionează. Discutăm chiar acum pentru a găsi modalităţi de a ne aisigura că membri ai reţelelor de crimă organizată şi alţii nu uzează şi nu abuzează de sistemul canadian de imigraţie”, a afirmat Trudeau.

Autoritatea pentru Imigraţie, Refugiaţi şi Cetăţenie din Canada a anunţat că monitorizează situaţia şi că a introdus noi condiţii pentru români. În 5 iunie Guvernul a anunţat că cetăţenii români care nu au paşapoarte electronice vor avea nevoie de vize.

„Începând cu 5 iunie, 2018, cetăţenii români vor avea nevoie de un paşaport electronic valabil pentru a continua să călătorească în Canada fără viză sau în baza Autorizaţiei de călătorie electronice (eTA) pentru călătoriile întreprinse pe calea aerului. Aceasta înseamnă că românii care deţin un paşaport non-electronic, cum ar fi paşaportul temporar, vor avea nevoie de o viză valabilă pentru a călători în Canada”, se arată în anunţul autorităţii.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu declara în 30 martie, la Arad, că România este preocupată ca acordul de ridicare a vizelor pentru Canada să nu fie afectat de cerşetorii români care sunt tot mai prezenţi în această ţară sau de reţele infracţionale, arătând că vor exista discuţii între ministerele de Interne ale celor două state pentru combaterea unor astfel de fenomene.

”Este preocuparea noastră ca renunţarea la vize pentru România să nu fie afectată de reţele (de cerceştori sau infractori – n.r.) sau de acţiuni de acest tip. Avem o propunere împreună cu canadienii să discutăm despre colaborarea între ministerele de interne pe această temă, tocmai pentru a preveni folosirea abuzivă a acestui drept de călătorie fără vize”, a spus Meleşcanu.

Ministrul a admis că numărul românilor care au plecat în Canada a crescut după ridicarea vizelor, dar a spus că cifrele nu îl îngrijorează.

”Evident că sunt mai mulţi după eliminarea vizelor, pentru că nu există un plafon. Din punctul meu de vedere nu e o cifră îngrijorătoare, dar sigur că e un fenomen pe care trebuie să îl abordăm cu toată seriozitatea”, a mai spus Meleşcanu.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți clienții casnici Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu prețurile din contract, noua ofertă vine cu o mare surpriză
Capital.ro
Se schimbă obligatoriu buletinul. România, obligată de UE. Decizie vineri, 4 octombrie
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
Cum se amestecă mâna lungă a lui Putin în alegerile din România. Expert: „Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili”
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Trucuri pentru o viață mai lungă. Cum amâni îmbătrânirea
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon iPhone 16. Ce trebuie să faci
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Documentul ce trebuie semnat. A devenit obligatoriu în România
StirileBZI
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru ajutoarele de încălzire 2024-2025! Cererile se depun până pe 20 noiembrie
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Israel continuă loviturile aeriene asupra mai multor ținte din Liban
MediaFlux
Pregătiri intense de război extins în Orientul Mijlociu! Reuters: Khamenei afirmă că Iranul și aliații săi nu vor da înapoi în fața Israelului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Țara te vrea prost”: Sarmalele Reci – o trupă mai actuală ca oricând