Decizia a fost luată cu 177 voturi favorabile, 74 împotrivă şi o abţinere.
La dezbateri, deputaţii USR au cerut retrimiterea la Comisia juridică a reexaminării Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, însă solicitarea a fost respinsă.
„Se comite acelaşi abuz la nesfârşit, în sensul că s-a stabilit şedinţa Comisiei juridice în paralel cu plenul. Ştiam că avem astăzi pus, de pe o zi pe alta, de pe o oră pe alta, Codul de procedură penală. Evident, la 16,00 am stat în plen, pentru că ni se pare un subiect foarte important. În acelaşi timp, în Comisia juridică s-a discutat, chipurile, acest proiect privind Legea 304/2004 (…) şi s-a dat un raport în lipsa noastră, pentru că ne-aţi obligat să fim în plen. (…) Vă rog să scoatem de pe ordinea de zi acest proiect de lege. Trebuie să-l discutăm serios. Vă rog să-l retrimitem la comisie pentru că avem amendamente de făcut în conformitate cu cererea de reexaminare formulată de preşedintele României. Ceea ce se întâmplă acum pare a fi o mascaradă, pentru că este absolut imposibil să fii şi într-un loc, şi în altul – şi în plen, şi în Comisia juridică. Aveţi o majoritate confortabilă, fapt pentru care puteţi tranşa prin vot ceea ce doriţi, dar respectaţi minimele norme de procedură”, a susţinut deputatul USR Stelian Ion.
Comisia juridică din Camera Deputaţilor a respins, luni, cererea de reexaminare a preşedintelui referitoare la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
Decizia a fost criticată de deputatul PNL Ioan Cupşa, motivând că nu a existat niciun fel de dezbatere în acest for asupra reexaminării solicitate de şeful statului.
„Nu a existat niciun fel de dezbatere. A fost expediată în cinci secunde. Asta se numeşte dezbatere pentru cei care vremelnic deţin puterea? Nu uitaţi că toate aceste abuzuri care tind să se cronicizeze s-ar putea să vină şi cu o notă de plată cât de curând”, a spus Cupşa, în plenul Camerei.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat în cazul acestei legi.
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, săptămâna trecută, reexaminarea acestei legi.
„Prin conţinutul lor normativ, unele dintre aceste dispoziţii sunt neclare, lipsite de coerenţă şi previzibilitate, putând afecta exigenţele constituţionale şi standardele europene şi internaţionale în materie de independenţă şi bună funcţionare a sistemului judiciar, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament”, susţinea Iohannis, printre altele, în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.