Eugen Teodorovici: Pentru titlurile de stat din programul Tezaur, plafonul este de 4 miliarde lei

Ministerul Finanţelor şi-a propus să vândă titluri de stat de 4 miliarde lei în acest an, în cadrul programului Tezaur, ediţia Centenar, iar în perioada 1 ianuarie - 19 iunie a atras de pe piaţa internă, în total, 18,6 miliarde lei, 38,8% din nivelul estimat pentru acest an, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.
Iulian Enache
20 iun. 2018, 17:02
Eugen Teodorovici: Pentru titlurile de stat din programul Tezaur, plafonul este de 4 miliarde lei

Ministrul a precizat că ministerul are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă de 48-50 miliarde lei în acest an.

„În perioada 1 ianuarie – 19 iunie, ministerul a atras de pe piaţa internă suma de 18,6 miliarde lei, 38,8% din programul indicativ de emisiuni de titluri de state emise pe piaţa internă”, a spus Teodorovici, potrivit news.ro.

El a spus că randamentele titlurilor de stat emise de Ministerul Finanţelor se situau, în 19 iunie, între 2,8% şi 5,5% pentru maturităţi cuprinse între 6 luni şi 13 ani. Totodată, datoria publică a României era de 35,1% din Produsul Intern Brut (PIB) la finalul lunii martie.

Ministerul Finanţelor a lansat prima emisiune de titluri de stat în cadrul programului Tezaur – ediţia Centenar, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% şi scadenţă la cinci ani, destinate exclusiv populaţiei. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obţinute sunt neimpozabile.

Titlurile de stat pot fi cumpărate de persoanele interesate, în perioada 15 iunie – 6 iulie, de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal. Totodată, în perioada 15 iunie – 5 iulie, titlurile pot fi cumpărate prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie – 4 iulie din mediul rural.

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română, potrivit Ministerului Finanţelor.

„Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moştenitori”, a anunţat ministerul.

Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi care urmează a fi stabilite în funcţie de evaluarea interesului pentru aceasta prima emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Cum să prepari cea mai bună friptură de miel pentru masa de Paște. Ce trebuie să faci neapărat cu carnea înainte să o pui la cuptor
Capital.ro
Se pot confisca banii sau bunurile. Decizia pentru care românii merg la tribunal. Legea va fi schimbată
Playtech.ro
Ce conţine smântâna Cămara Noastră de la Lidl. Românii golesc rafturile, dar nu se uită pe etichetă
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor anunțată de Guvern. Care e singura condiție
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Un pensionar a dat în judecată Casa de Pensii după ce a primit o pensie mai mică: „Mi-au trecut cu vreo 4 ani mai puțin”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul ia bani de la cetățeni. Românii achită minim 5.000 de lei. Decizia care se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Doliu in lumea medicala! S-a stins fulgerator la doar 28 de ani: „Drum lin printre ingeri, Emi!”
MediaFlux
Răsturnare în ancheta privind furtul tezaurului dacic din Olanda. Procurorii olandezi spun că au „suficiente informații”: „Ne așteptăm să îl găsim”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă