„România are o absorbţie foarte redusă a fondurilor europene. Avem o absorbţie de 14% în perioada aceasta de programare. De ce avem probleme? Eu cred că noi avem un nivel extrem de ridicat de birocratizare. Acest nivel de birocratizare este şi expresia unei derobări de responsabilitate. Deci tu produci hârti pentru că nu îţi asumi responsabilităţi”, susţine Cristina Guseth.
Directorul Freedom House România a afirmat că a lucrat cu fonduri publice din SUA şi de la Comisia Europeană, iar din experienţa avută nivelul de complexitate a ceea ce în engleză se numeşte paperwork, respectiv documente necesare raportării acelor fonduri, este mai scăzută în cazul celor din SUA.
„La americani, 30% faci ceea se cheamă elaborarea de documente justificative şi 70% te concentrezi ca proiectul tău să îşi atingă obiectivele. La Comisia Europeană este cam jumătate – jumătate. În România, din experienţa mea de scriere de proiecte şi din discuţiile cu oameni care au implementat, am ajuns la părerea că se consumă 80% din timp ca să produci documente justificative şi din cauza aceasta ajungi de multe ori să pierzi rezultatul”, a precizat Cristina Guseth, potrivit Agerpres.
Directorul Freedom House România a mai spus că în viitor fondurile europene vor fi condiţionate de respectarea standardelor de stat de drept. Comisia Europeană lucrează deja la un proiect prin care defineşte criteriile care se cer îndeplinire pentru aceste standarde.
„În următoarea perioadă de programare România va obţine bani în măsura în care va respecta condiţiile referitoare la statul de drept. Din 23 mai, Comisia Europeană lucrează la un proiect care defineşte aceste condiţii. Spre exemplu independenţa justiţiei, buna funcţionare a parchetelor, achiziţiile publice”, a menţionat Cristina Guseth.
Freedom House România organizează, joi, conferinţa „Litigiile privind Fondurile Europene”, eveniment organizat în cadrul programului OLAF – Hercule III, ce vizează protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene în România.
Freedom House România organizează anul acesta trei conferinţe cu tema ‘Litigiile privind Fondurile Europene’, în urma cărora participanţii vor înţelege mai bine cum trebuie gestionate situaţiile practice de suspiciune de fraudă/nereguli şi consecinţele financiare ale acestora.
Astfel, în afară de evenimentul de la Bucureşti, ce va avea loc în perioada 21 – 22 iunie 2018, vor fi ţinute conferinţe la Cluj, 27 – 28 septembrie 2018, şi la Iaşi, 15 – 16 noiembrie 2018.