Nu e vorba de o boala in sine, ci de o manifestare destul de frecventa – mai toti sugarii vor trece prin aceasta etapa si, impreuna cu ei, si parintii deznadajduiti.
Desi colicile le afecteaza starea generala a micutilor, ele nu reprezinta un pericol pe termen lung.
Perioada colicilor este dificila pentru orice familie. La disconfortul resimtit de bebelus se adauga de fiecare data sentimentul de frustrare si neputinta al parintilor, care nu stiu ce sa mai faca pentru a-si calma micutul. E important sa stii asadar ca aceste dureri abdominale sunt normale – toata lumea trece prin asta si nu e cazul sa te invinovatesti ca faci tu ceva gresit sau ca nu ai suficienta grija de copilul tau. Inarmeaza-te cu calm si cu rabdare si fii mereu blanda cu bebelusul cand plange – doar asa veti putea trece mai usor peste aceasta etapa din viata lui.
Colici bebelusi. Cum iti dai seama ca bebe are colici?
Colicile apar in general la bebelusii de 2-3 saptamani (in cazul micutilor nascuti prematur, ele vor fi resimtite la 2-3 saptamani dupa data nasterii stabilita initial) si incep sa dispara in jurul varstei de 3 luni. Ele se manifesta cu precadere in a doua parte a zilei si spre seara, cand bebelusul incepe sa planga excesiv si aparent fara un motiv anume (nu e flamand, speriat, obosit si nu are scutecul ud).
Pe langa plansul excesiv, exista si alte semne dupa care poti recunoaste colicile:
– bebelusul plange puternic imediat dupa ce a mancat, iar plansul dureaza in jur de doua ore;
– abdomenul bebelusului pare umflat;
– plansul e insotit de frecarea picioruselor, pe care bebelusul le rasuceste constant si le strange spre abdomen;
– bebelusul are gaze;
– micutul e agitat si isi incovoieste tot corpul;
– crizele de plans apar de mai multe ori pe zi.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.