„În cazul unei furtuni este important ca omul sa se informeze din timp. Asta insemana sa urmareasca aplicatia ISU care are averitzari dar si partea educativa care explica ce e de facut. Este portatul fiipregatit.ro care explica ce trebuie sa faci inainte de evenimnent, in timpul si dupa ce acesta trece, exista chiar si un film video care arata cum sa se adaposteasca. Important e ca daca te suprinde furtuna automat sa intri intr-un spatiu protejat, sa nu ramai in spatiul liber, sa fii departe de arbori, de pomi, de obiecte care pot sa cada, de exemplu panouri publicitare, sa fii departe, sa ramai adapostit pana ce trece furtuna. Geamurile sa fie inchise sa nu atigi obiectele metalice cum sunt tevile care pot sa conduca curentul daca exista fulger si poate sa electrocuteze persoana.
Daca suntem in masina e clar ca masina trebuie sa fie parcata undeva dar departe de pomi, persoana sa ramana in masina, e greu sa conduca daca vizibilitatea este scazuta, daca este grindina atunci sa traga pe dreapta, sa puna pe avarii, sa ramana pe loc, sa nu iasa din masina.”, a spus Raed Arafat la România TV.
Raed Arafat a vorbit şi despre ce sa facem în cazul unui cutremur.
„Sfatuiesc populatia sa aiba provizii pentru 3 zile , autorităţile se ocupa in primele72 de ore pe salvarea victimeor. Daca nu ati patit nimc sa aveti apa si mancare la voi pentru 3 zie. Sigur sunt si puncte de distributie , exista masuri care se iau. Oamenii trebuie sa stie cum sa fie pregatiti.
Sa nu iesi in casa scarilor, ca scarile sunt primele care se darama, sa nu folosesti liftul. Învata populatia ca langa pat sa nu pui un dulap care poate sa cada pe tine, nu pui deasupra patului un tablou greu care a un cutremur poate sa cada chiar sa-ti producă fractura a cerviicala sau sa te omoare”, a mai spus Raed Arafat.