CEDO a stabilit că în acest caz, în care jurnalistul a fost arestat şi amendat pentru că deţinea şi pentru că ar fi încercat să verifice informaţii clasificate privind securitatea naţională, mai exact documente aparţinând unei unităţi militare române din Afganistan, a fost încălcat Articolul 10, privind libertatea de expresie, a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Conform CEDO, Marian Gîrleanu a fost arestat, iar împotriva sa a fost deschisă o anchetă penală şi aplicată o amendă, fără ca el să fi publicat efectiv informaţiile secrete, scrie Agerpres.
CEDO a stabilit că jurnalistul, prin faptul că a încercat să verifice informaţiile care îi fuseseră date pe un CD şi că le-a împărtăşit apoi cu alte persoane, nu a riscat să producă daune considerabile la adresa securităţii naţionale.
Documentele în chestiune au fost declasificate chiar înainte ca investigaţia împotriva sa să se încheie, aşa cum au observat procurorii în decizia lor de a nu-l inculpa pe Gîrleanu, ci de a-l amenda, informaţia fiind în orice caz depăşită şi nu existau riscuri să pună în pericol securitatea naţională, a mai subliniat CEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai stabilit că instanţele din România ar fi trebuit să cântărească respectivele elemente, împreună cu faptul că Gîrleanu nu a obţinut informaţiile ilegal şi desfăşura o investigaţie jurnalistică în interes public.