În şedinţa de Guvern de joi va fi pe ordinea de zi un proiect de Hotărâre privind schemele de ajutor de stat.
Potrivit ministrului citat, companiile care vor să investească în proiecte care să fie realizate în regiunile mai puţin dezvoltate vor putea beneficia de o schemă de ajutor de stat prin intermediul unui program ce va avea în acest an un buget de 683 milioane de lei.
„Avem un proiect foarte important pentru mediul de afaceri, pentru companiile care vor să investească în România. Vorbim despre o prevedere legală care s-a aplicat începând cu 2014, iar prin Hotărârea de Guvern care va fi pe ordinea de zi în şedinţa de joi, practic reactivăm o astfel de schemă de finanţare de ajutor de stat. Principalele obiective pentru o astfel de schemă de ajutor de stat sunt cele legate de atragerea de investiţii de mare anvergură care să fie realizate în regiunile mai puţin dezvoltate, să aducem tehnologii avansate, produse inovative şi, implicit ca un efect al acestor investiţii, crearea de noi locuri de muncă (…) Un element foarte important este că reducem plafonul minim obligatoriu de a investi, de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro, pentru a permite companiilor mai mici şi în special companiilor româneşti să poată să primească un astfel de sprijin financiar pentru a dezvolta proiectele în derulare sau proiecte noi acolo unde acestea doresc. Aceasta a fost o solicitare foarte clară din partea mediului de afaceri. Bugetul schemei este de 145 de milioane de euro pe an, dar pe acest an avem un buget de 638 milioane de lei, asta înseamnă alocarea aceea anuală din acest an şi ce nu s-a aplicat până în prezent. Bugetul total al programului este 1,8 miliarde de lei, ceea ce se poate şi majora dacă, desigur, notificăm Comisia Europeană. Este o procedură clasică, atunci când un Guvern doreşte să crească un astfel de buget. Dacă se va manifesta interesul în piaţă, Guvernul va face o astfel de majorare a bugetului aferent acestui an”, a spus Teodorovici.
Alte modificări propuse de Ministerul Finanţelor vizează cererile de acord de finanţare care se vor depune continuu în limita bugetului alocat schemei pentru anul în curs, şi nu în sesiuni de 30 de zile lucrătoare cum se întâmplă în prezent. De asemenea, se are în vedere renunţarea la selecţia pe bază de punctaj, aceasta urmând să se realizeze pentru cererile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, cum este şi cel referitor la valoarea minimă a investiţiei de 3 milioane de euro. Totodată, Finanţele propun includerea Planului de investiţii în Planul de afaceri care va fi structurat pe 3 categorii de active: construcţii, maşini, utilaje, echipamente, linii tehnologice şi active necorporale.
O altă modificare este aceea că operatorul economic poate demara proiectul de investiţii după depunerea cererii de acord pentru finanţare, respectiv la o dată certă, conform planului său de afaceri. În varianta actuală, proiectul de investiţii nu poate fi demarat decât după obţinerea acordului pentru finanţare. Se va renunţa, de asemenea, la obligaţia depunerii cererii de acord pentru finanţare după ce compania face dovada plăţii datoriilor către stat. Această condiţie, respectiv plata datoriilor către bugetul consolidat, va trebui îndeplinită la depunerea cererii de plată a ajutorului de stat.
Potrivit lui Eugen Teodorovici, până în prezent, au fost aprobate pe vechea prevedere legală privind schema de ajutor de stat, 11 proiecte în valoare totală de 2,5 miliarde de lei.
„Până în prezent, au fost aprobate 11 acorduri de finanţare, în valoare de 2,5 miliarde de lei. Avem, de asemenea, cheltuieli eligibile de 1,9 miliarde de lei, ajutor de stat aprobat până în prezent de 785 de milioane de lei, din care deja utilizat 272 milioane de lei. La rectificarea bugetară din luna iulie vom asigura sumele pentru ca proiectele deja aprobate şi aflate în implementare să-şi deruleze mai departe partea de investiţii. Locurile de muncă asumate pentru toate cele 11 proiecte aprobate sunt de 4.232, iar până în prezent au fost realizate 2.494”, a menţionat demnitarul.
În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate, acestea se referă în principal la cele prevăzute în Regulamentul european.
„Avem o serie de criterii de eligibilitate, în marea lor parte prevăzute în Regulamentul 651/2014, şi anume faptul că se poate realiza o investiţie în România printr-o astfel de schemă de ajutor de stat, dacă este o investiţie iniţială, adică să înfiinţăm o afacere nouă, să extindem o afacere existentă şi multe astfel de elemente. Să fie o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice şi asta se referă strict la regiunea Bucureşti-Ilfov, unde fiind o zonă dezvoltată ajutorul de stat este unul mai redus. Domeniile de aplicare sunt toate din economia României, mai puţin cele pe care Regulamentul le interzice la nivel european. Companiile nu trebuie să facă parte din categoria celor aflate în dificultate. Este foarte important ca ajutorul de stat să aibă un efect stimulativ, adică se acordă pentru acele proiecte care nu s-ar fi putut realiza într-o zonă care nu ar fi permis un astfel de proiect fără un ajutor de stat din partea Guvernului României şi nu s-ar fi promovat într-o regiune în lipsa unui ajutor de stat. Căutăm să sprijinim acele investiţii în zonele mai puţin dezvoltate din România”, a spus Eugen Teodorovici.
Acesta a adăugat că alte criterii avute în vedere sunt cele legate de executarea silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere şi altele de acest tip. „Cu alte cuvinte, firmele aflate într-o astfel de situaţie nu pot să beneficieze de un ajutor de stat prin această schemă de finanţare”, a subliniat ministrul Finanţelor Publice.