Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Cătălin Ioniţă pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, în formă continuată.
De asemenea, în acelaşi dosar, este cercetatp şi Petruţa Dinu, acuzată de comiterii infracțiunii de cumpărare de influență.
Prezentul dosar penal a fost constituit în anul 2018.
„Suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, a pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafața respectivă, promițând în schimb că îi va determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie.
În aceste împrejurări, suspecta Dinu Petruța a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin.
Ca urmare a demersurilor făcute de suspect, la data de 03 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a județului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea suspectei Dinu Petruța și a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.
Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafață suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin și unei alte persoane din familia acestuia.
Conform înțelegerii anterioare, cumpărătorii au achitat doar prețul de 70.000 de euro pentru suprafața de 14 hectare (prețul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.
2. În declarațiile de avere din perioada 2015 – 2018, suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la terenul în cauză, de fiecare dată menționând doar o suprafață de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafața reală dobândită”, se precizează DNA.
Cătălin Ioniţă a ajuns la DNA în jurul orei 11.00, spunând că a fost citat în 18 iunie să se prezinte pentru a-i fi adusă la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar.
„Am fost citat în 18 iunie pentru a mi se aduce la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar. Am considerat că este de datoria mea să fac un pas înapoi pentru a proteja imaginea Ministerului de Interne şi a Poliţiei Române. Demisia mea este un gest de demnitate şi onoare”, a declarat Cătălin Ioniţă.
El a spus că nu îşi face probleme pentru că este nevinovat, cariera sa fiind „impecabilă”.
„Cariera mea este impecabilă şi voi merge până în pânzele albe să îmi dovedesc nevinovăţia. (…) Nu există nicio abatere a mea de la lege şi de la morală şi voi demonstra acest lucru. Dincolo de suprinderea pe care o am, am determinarea să clarific aceste aspecte”, a mai spus fostul şef al Poliţiei Române.
El a adăugat că va da detalii după discuţia cu procurorii DNA.
Cătălin Ioniţă a cerut încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române, din considerente personale, anunţa marți Ministerul de Interne.
„Șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Cătălin Ioniță, a solicitat ministrului afacerilor interne încetarea împuternicirii în funcția de inspector general al Poliției Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale. Conform prevederilor legale, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a transmis documentele Prim-ministrului Guvernului României împreună cu propunerea de împuternicire în funcția de inspector general al Poliției Române a chestorului general de poliție Ioan Buda, fostul șef al Poliției de Frontieră”, a precizat MAI, într-un comunicat de presă transmis după publicarea deciziilor în Monitorul Oficial.
Chestorul general de poliție Ioan Buda are o vechime de 28 de ani în MAI, iar în perioada 2015-2016 a ocupat funcția de secretar de stat, șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică, poziție din care a coordonat inclusiv activitatea Poliției Române.
Chestorul principal Cătălin Ioniță a fost împuternicit în funcția de șef al Poliției Române la data de 17 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 6 luni, după ce Bodgan Despescu a fost demis, în urma scandalului privind agentul de la Brigada Rutieră a Capitalei Eugen Stan, care a agresat sexual copii și femei.
Decizia de a-l demite pe Bogdan Despescu a fost luată în urma publicării raportului Corpului de Control al MAI. Inspectorii au făcut verificări la Poliția Română după ce Eugen Stan a fost dovedit ca fiind agentul care a agresat sexual copii și femei în ultimii ani în Capitală. Controlul dispus de MAI a avut ca scop verificarea modului de înregistrare și raportare a evenimentelor în cazul situațiilor din anii 2015, 2016 și 2018, în care a fost suspectat polițistul Stan Eugen, precum și modul cum a fost elaborat materialul prezentat de fostul șef al Poliție Românei Bodgan Despescu fostului premier Mihai Tudose.
Bogdan Despescu a fost demis după ce Mihai Tudose a demisionat. Decizia a fost luată de Mihai Fifor, în perioada în care a fost premier interimar.
Fostul șef al IGPR Bogdan Despescu a fost motivul scandalului izbucnit între ministrul de Interne, Carmen Dan, şi fostul premier Mihai Tudose. Atunci, Carmen Dan a cerut demisia acestuia, după izbucnirea scandalului poliţistului pedofil, dar Mihai Tudose a refuzat cererea colegei sale de cabinet.