Judecătorii de la Curtea de Aple Ploieşti s-au pronunţat defintivi în dosarul de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu în care fusese trimisă în judecată Luiza Căzănescu, femeia care în iarna anului trecut îi cerea lui Florin Iordache, să fie „bărbatde stat” şi să nu renunţe la modificarea legii penale, potrivit news.ro.
În acest dosar, Căzănescu şi ceilalţi inculpaţi deferiţi justiţiei alături de ea – un fost director, un fost director adjunct, un fost şef de serviciu, un fost inspector de asigurări din cadrul ARDAF – au foat achitaţi, după ce s-a constatat că „fapta nu este prevazută de legea penală”.
Iniţial, cei patru angajaţi ai firmei de asigurări fuseseră condamnaţi de judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa la pedepse cuprinse între trei ani şi un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, iar Luiza Căzănescu primise o pedeapsă de doi ani de închisoare dar, întrucât avea deja o altă condmanare de doi ani şi şase luni cu suspendare, judecătorii dispuseseră condmanarea sa la trei ani şi două luni cu executare.
În condiţiile achitării, Căzănescu rămâne cu pedeapsa de doi ani şi şase luni cu suspendare aplicată anterior de Curtea de Apel Bucureşti.
Totodată, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti care au soliţionat definitiv acest dosar au decis să lase nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Generali Asigurare – Reasigurare SA, având ca obiect obligarea inculpaţilor la plata daunelor aduse fostei ARDAF, daune pe care DNA le-acalculat la peste 1,8 milioane de euro.
Iniţial, Tribunalul Dâmboviţa admisese în parte, acţiunea civilă formulată de SC Generali Asigurare – Reasigurare SA, obligând inculpaţii la plata sumei de 4.621.224, 28 lei reprezentând pierderile SC ARDAF SA în relaţia cu o frmă privată.
În iarna anului trecut, Luiza Căzănescu, în calitate de participant la o dezbatere organizată la Ministerul Justiţiei pe tema OUG 13, îi cerea lui Florin Iordache să fie „bărbat de stat”. „Vă rog, domnule ministru, să fiţi bărbat de stat, să promovaţi aceste ordonanţe de urgenţă, să vă gândiţi la populaţie, să vă gândiţi că oamenii de afaceri români au fost distruşi şi li s-au înscenat dosare. Eu am avut 18 dosare civile şi 46 penale şi mi s-au încenat numai mizerii”, susţinea Luiza Căzănescu.
Tot ea a atacat la Curtea de Apel Bucureşti OUG 14/2017, prin care a fost abrogată OUG 13 de modificare a codurilor penale, însă instanţa a respins în primă instanţă soliciarea de anulare a actului normativ.