„Scrisoarea ambasadorilor celor 12 state, adresată tuturor actorilor implicaţi în procesul de legiferare privitor la Codul penal şi la Codul de procedură penală, trage un semnal de alarmă de o gravitate fără precedent. Acest semnal de alarmă se adaugă poziţiei exprimate de Grupul statelor anticorupţie, se adaugă înrăutăţirii raportului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, se adaugă poziţiei exprimate clar de Departamentul de Stat, poziţiilor publice exprimate de toţi oficialii europeni. Actuala majoritate guvernamentală, pentru a-şi salva colegii acuzaţi de fapte de corupţie, care fie au fost condamnaţi fie urmează să fie condamnaţi, riscă să afecteze grav interesele fundamentale ale României şi să creeze dezavantaje multiple către cetăţenii români. Este clar că toate naţiunile civilizate, partenerele noastre le atrag atenţia celor care deţin majoritatea parlamentară să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, lupta împotriva infracţionalităţii, independenţa justiţiei, funcţionarea unui stat de drept normal într-o democraţie”, a declarat Ludiovic Orban, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, „frăţia codurilor, între cei care conduc astăzi PSD, ALDE, UDMR, este surdă, nu vrea să audă nimic, trăieşte într-o formă de disperare în care nu le pasă de interesele românilor, prin aceste acte de o gravitate fără precedent” în ceea ce priveşte legile Justiţiei, modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
„Interesele cetăţenilor români sunt afectate grav, este sabotat proiectul de aderare la spaţiul Schengen, riscăm, în cazul în care se adoptă condiţionarea alocării fondurilor europene de funcţionarea statului de drept, să pierdem fonduri europene nerambursabile importante, numai din cauza comportamentului sistematic al actualei majorităţi împotriva independenţei justiţiei şi împotriva funcţionării normale a puterii judecătoreşti şi a ceea ce caracterizează domnia legii într-un stat democratic. Îi somăm să se oprească. (…) Altfel, drumul pe care duceţi România ar putea să fie un drum în care întoarcerea va fi mult mai dificilă. Deja aţi făcut de râs România! (…) Deja aţi creat grave disensiuni şi tulburări în societate, deja aţi generat disfuncţionalităţi ale puterii judecătoreşti şi ale sistemului de justiţie”, a susţinut Orban.
În concluzie, preşedintele PNL solicită din nou majorităţii parlamentare să stopeze procedurile de adoptare a Codului penal până când Comisia de la Veneţia îşi va exprima un punct de vedere asupra modificărilor „puse la cale”.
„În scrisoarea celor 12 ambasadori se face referire clară la ceea ce consideră ei important pentru ca legislaţia din România în domeniul Justiţiei să fie conform standardelor europene, cerându-se să se facă apel la experţi independenţi ai Grupului statelor anticorupţie – GRECO, de asemenea la experţi independenţi ai Comisiei de la Veneţia. De asemenea, adresăm o solicitare către Curtea Constituţională să amâne pronunţarea în ceea ce priveşte sesizarea PNL împotriva Codului de procedură penală până când Comisia de la Veneţia va emite un punct de vedere, în urma sesizării care a fost deschisă astăzi de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, este o urgenţă”, a subliniat Ludovic Orban.
Joi, SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, „parteneri şi aliaţi internaţionali ai României”, au făcut „apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”. „România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale”, se arată în mesajul transmis de aceste ţări.