Fratele lui Dumitru Roşu, Corneliu, şi el administrator al firmei Roşu Tour Bistriţa, declara, duminică, Poliţiei, că autocarul respectiv fusese închiriat unei agenţii din Suceava.
Luni, Dumitru Roşu a declarat pentru Mediafax că autocarul făcea o cursă de linie şi nu fusese închiriat niciunei firme. „Nu am închiriat autocarul nimănui. Făcea o cursă de linie regulată, deci a fost totul în regulă. A fost necazul ce s-a întâmplat acolo. Nu ştim ce s-a putut întâmpla. A putut fi ceva pe autobandă sau ceva, deci încă nu ştim. Consulul nostru general de la Marsilia a declarat că, din punct de vedere tehnic, tot ce au constatat francezii a fost în regulă. Deci asta au constatat„, a declarat Dumitru Roşu.
Întrebat dacă a închiriat autocarul unei firme din Suceava, Dumitru Roşu a spus: „Nu, nu am închiriat nimic”.
„Întâmplător clienţii sunt majoritatea din Suceava şi din cauza aceasta s-a speculat. Pe linie regulată pot fi clienţii de oriunde, din Bucureşti, din Cluj, de oriunde. Asta a fost. Majoritatea erau din Suceava. Nu ştiu dacă sunt şi din Bistriţa„, a spus Roşu.
El a afirmat că la volan era un şofer al firmei Roşu Tour Bistriţa, dar cu care nu a putut lua legătura, acesta fiind internat în spital.
„Era un şofer al Roşu Tour din moment ce era autocarul firmei noastre. Nu am putut vorbi cu el. E în spital„, a spus Dumitru Roşu.
Referitor la licenţe de transport şi alte acte, Roşu a declarat: „Totul e în regulă, absolut tot numai că a fost necazul acesta cu roata”.
Luni, la sediul firmei Roşu Tour din Bistriţa erau reprezentanţi ai mai multor instituţii ale statului care făceau verificări. O maşină a Gărzii Financiare era parcată în faţa sediului firmei, iar mai mulţi angajaţi ai companiei ofereau reprezentanţilor Gărzii diverse acte.
Poliţiştii anunţau că vor face verificări, luni, la sediul firmei Roşu Tour din Bistriţa, proprietara autocarului implicat în accidentul din Franţa, fiind vizat contractul în baza căruia maşina a fost închiriată agenţiei de turism din Suceava.
Duminică, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, declara că a stat de vorbă la telefon cu unul dintre administratorii firmei, Corneliu Roşu, care se afla în drum spre casă din Germania.
„Mi-a spus că e pe drum şi că luni dimineaţă ne va pune la dispoziţie toate actele în baza cărora a fost închiriat autocarul agenţiei din Suceava. Vom verifica legalitatea actelor, în ce bază a fost închiriată maşina, cine e partea responsabilă. Trebuie să vedem contractul. Nu putem vorbi de o anchetă în acest moment. Facem verificări. Doar dacă suntem solicitaţi de Poliţia franceză, pe baza datelor pe care le are de la locul accidentului, vom face o anchetă. Deocamdată, ne rezumăm la verificări„, spunea Ioan Ovidiu Mureşan.
El declara că, din conversaţia telefonică pe care a purtat-o cu Corneliu Roşu, acesta i-a spus că unul dintre şoferii autocarului era al firmei Roşu Tour, iar ceilalţi doi ai agenţiei de turism din Suceava.
„Mi-a spus că a explodat un cauciuc de pe faţă şi că aceasta a fost cauza accidentului. Mai multe nu ştia nici el. Venea din Germania. Toate informaţiile mi le-a furnizat prin telefon, din ce aflase şi el„, spunea Mureşan.
Întrebat dacă firma Roşu Tour a avut vreodată probleme legate de starea tehnică a maşinilor, Mureşan spunea: „De starea tehnică, nu ştiu să fi avut. Probleme a mai avut din punct de vedere economic, dar nu mai mari ca alte firme”.
De asemenea, MAE informa, duminică, la solicitarea Mediafax că autocarul care transporta cetăţeni români implicat în accidentul din Franţa aparţinea unei firme din Bistriţa şi fusese închiriat unei firme din Suceava, deplasându-se din direcţia Madrid spre România.
Contactat telefonic, şeful Registrului Auto Român Bistriţa (RAR), Liviu Marica, declara pentru Mediafax că de trei luni de când conduce instituţia, nu a verificat maşinile companiei.
„Nu au venit pentru inspecţia tehnică periodică pe la RAR de când sunt eu director, dar acest lucru nu spune nimic. Poate au făcut-o înainte, aceasta e valabilă şase luni. E la fel de posibil să o fi făcut în altă parte, la service-uri autorizate. Nicio firmă de transport internaţional nu îşi permite să circule cu cauciucuri uzate. În străinătate, amenzile sunt foarte mari„, spunea Marica.
Accidentul a avut loc la ora 9.30 (10.30, ora României) pe autostrada A8, pe sensul Nisa – Aix-en-Provence, în apropierea localităţii Vidauban.
Un copil a decedat, 12 persoane sunt în stare gravă, 30 de persoane sunt internate cu leziuni care nu pun viaţa în pericol, iar 7 persoane nu au necesitat intervenţii medicale, în urma accidentului în care a fost implicat un autocar românesc în Franţa, anunţa, duminică, premierul Victor Ponta.
„Este vorba despre un autocar care efectua o cursă de linie, o cursă obişnuită, cu cetăţeni români care veneau din Spania şi se îndreptau către România. Nu e vorba, cel puţin din datele pe care noi le avem, de ceea ce s-a comunicat iniţial, de un grup de copii. Era vorba de părinţi, unii dintre ei însoţiţi de copii”, spunea Ponta.
El afirma că în afara anchetei demarate de autorităţile franceze, autorităţile române vor analiza împrejurările şi condiţiile tehnice care au dus la producerea accidentului.
„Ministrul de Interne m-a informat despre faptul că, de azi, au început verificările referitoare la respectarea condiţiilor legale în care s-a efectuat acest transport de persoane, firmele care au fost implicate, evident respectarea condiţiilor tehnice, şi, în colaborare cu autorităţile din Franţa, urmează să stabilim în cel mai scurt timp ce a stat la baza prodeucerii acestui accident, eventuale vinovăţii, şi mai ales măsuri de luat imediat pentru a se evita pe cât posibil asemenea incidente în viitor”, a mai spunea premierul.
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că şase dintre victimele accidentului din Franţa au fost externate, dar 12 persoane rămân încă în stare gravă.
Şi MAE a anunţat, printr-un comunicat, că, în acest moment, Consulatul General al României la Marsilia este în legătură cu reprezentanţii firmei transportatoare şi, împreună cu autorităţile locale, fac demersuri pentru repatrierea cetăţenilor români implicaţi în accident, care au fost externaţi, respectiv 6 persoane până în prezent.