UPDATE MAI:84 de localităţi din 17 judeţe sunt afectate de inundaţii, aproape 600 de persoane au fost evacuate. Au fost distribuite alimente şi saci de dormit.
Inundaţiile de sâmbătă au afectat 84 de localităţi din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea, traficul rutier fiind blocat pe 10 drumuri naţionale şi nouă judeţene, vremea afectând şi trei tronsoane de cale ferată, arată ultima situaţie transmisă de MAI.
Inundaţiile de sâmbătă au afectat 84 de localităţi din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea, traficul rutier fiind blocat pe 10 drumuri naţionale şi nouă judeţene, vremea afectând şi trei tronsoane de cale ferată, arată ultima situaţie transmisă de MAI.
UPDATE: Un pod de cale ferată s-a prăbuşit în râul Tărlung, aflat sub cod roşu de inundaţii, în zona comunei Bădila din judeţul Braşov, fiind afectată linia Braşov – Întorsura Buzăului, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
UPDATE: Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni ca urmare a vremii nefavorabile, informează un comunicat de presă al MAI.
„Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne continuă misiunile pentru sprijinirea populaţiei din zonele afectate de ploi şi pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice. Până la această oră s-a intervenit pentru salvarea/evacuarea preventivă a peste 500 de persoane. Începând din această dimineaţă, personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea)”, se arată în comunicat.
UPDATE: Autorităţile din Vrancea sunt în alertă după ce în urma precipitaţiilor abundente nivelul apelor a crescut foarte mult, existând riscul ruperii unui dig, în timp ce două persoane sunt căutate de pompieri, jandarmi, poliţişti şi localnici după ce ar fi fost luate de viituri. În judeţul Botoşani, douăzeci şi două de persoane, între care unsprezece copii, au fost evacuate sâmbătă din calea apelor, acţiunile de salvare desfăşurându-se în trei localităţi. De asemenea, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din aproape 50 de gospodării şi locuinţe.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, 22 de persoane, dintre care 11 copii, au fost evacuate din locuinţe, la Băluşeni (o persoană), Copalău (patru adulţi şi trei copii) şi Coşula (şase adulţi şi opt copii). Ele vor locui la rude până când se vor putea întoarce acasă.
Totodată, 132 de pompieri militari si voluntari au intervenit pentru evacuarea apei din 46 de case, anexe gospodăreşti, becuri şi subsoluri, dar şi pentru înlăturarea a doi copaci. Intervenţiile s-au desfăşurat în 22 de localităţi. În continuare, echipajele ISU intervin şa Coşula, Săveni, şi în municipiul Botoşani.
UPDATE: Precipitaţiile abundente din zona montană a judeţului Dâmboviţa au dus, sâmbătă, la inundarea Peşterii Ialomiţa, iar autorităţile au decis închiderea ei pentru vizitatori.
Directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, instituţie ce administrează Peştera Ialomiţei, Ovidiu Cârstina, a declarat pentru AGERPRES, că decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol vizitatorii.
UPDATE. În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, circulaţia este oprită sâmbătă în judeţul Bacău, pe DN11 Bacău – Oneşti, în zona localităţii Sănduleni (km 153+200 de metri), în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec – Poiana Largului, în comuna Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri) şi în judeţul Vrancea, pe DN2N, la Jitia (între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri).
De asemenea, traficul a fost oprit din cauza inundaţiilor şi în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, în zona localităţii Casinu Nou şi în judeţul Braşov, pe DN73A, între localităţile Şinca şi Poiana Mărului.
La această oră, traficul este închis şi pe patru drumuri judeţene – în judeţul Teleorman, pe DJ 546 Liţa – Segarcea, în judeţul Suceava, pe DJ 174A, în localitatea Broşteni şi pe DJ 177A, la Doroteia şi în judeţul Bacău, pe DJ 252B Răcătău de Jos – Pînceşti, pe tronsonul kilometric 25+100 – 27+200.
De asemenea, se circulă îngreunat în judeţul Caraş-Severin, pe DN 57 Moldova Nouă – Oraviţa, în zona localităţii Radimna (între kilometrii 114 şi 117) şi în judeţul Suceava, pe DN 17 Suceava – Vatra Dornei, în zona localităţii Frasin.
UPDATE: Circulaţia rutieră pe DN 73A la ieşirea din localitatea Poiana Mărului spre Şercaia se desfăşoară cu dificultate după ce o porţiune din drum a fost inundată, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, Robert Elekeş.
”Apa are în jur de 15-20 de centimetri şi pot trece doar autovehiculele mari, pentru cele mici este riscant. Practic, s-a umflat pârăiaşul care curge pe lângă drum. Drumul nu a fost închis. Nu este o restricţie oficială. Poate trece oricine pe propria răspundere”, a precizat sursa citată.
În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, circulaţia este oprită sâmbătă în judeţul Bacău, pe DN11 Bacău – Oneşti, în zona localităţii Sănduleni (km 153+200 de metri), în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec – Poiana Largului, în comuna Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri) şi în judeţul Vrancea, pe DN2N, la Jitia (între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri).
De asemenea, se circulă îngreunat în judeţul Caraş-Severin, pe DN57 Moldova Nouă – Oraviţa, în zona localităţii Radimna (între kilometrii 114 şi 117), iar pe trei drumuri judeţene din Teleorman, Suceava şi Bacău traficul este blocat din cauza inundaţiilor.
Centrul Infotrafic mai anunţă că în judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 608 Iaşi – Dorohoi este întreruptă la km feroviar 85+500 de metri, între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni. Se lucrează la repararea acestuia.
Pompierii din judeţul Vrancea au intervenit pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă pentru scoaterea apei din gospodăriile oamenilor, după ce în urma unei ploi torenţiale au avut loc viituri rapide. De asemenea, în ultimele ore s-au produs inundaţii în municipiul Brăila, unde străzile au fost acoperite de ape în urma unei ploi torenţiale.
Astfel, în judeţul Vrancea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma creşterii debitului pârâului Bălanu, au fost inundate şapte gospodării în localitatea Bordeasca Veche. Pompierii militari intervin şi la această oră pentru evacuarea apei.
Totodată, pe parcursul nopţii s-a acţionat pentru întărirea cu saci de nisip a digului de pământ existent în zona respectivă, la intervenţie participând şi jandarmi.
Pe parcursul serii şi noptii trecute s-au înregistrat peste zece solicitări de evacuare a apei acumulate în gospodăriilor localnicilor din Nistoresti, Gura Caliţei, Tulnici, Coteşti, Mărăşeşti şi Urechesti. [
Potrivit Serviciului de Gospodărire a Apelor Vrancea, vineri seară, în intervalul 18.00-21.00, s-a inregistrat un record de precipitaţii, maxima înregistrată la staţia hidrometrică Tulnici fiind de 71,5 l/mp.
Conform reprezentanţilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici, un pod care asigură legătura pe un drum comunal către aproximativ douăzeci de case din satul Coza, comuna Tulnici, a fost avariat.
De asemenea, în ultimele ore s-au produs inundaţii în municipiul Brăila, unde străzile au fost acoperite de ape în urma unei ploi torenţiale, canalizarea nemaifăcând faţă.
Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 13 curţi şi cinci case din cartierele Lacul Dulce, Catanga şi Chercea.