„Echipa de poliţişti desemnată cu punerea în executare a mandatului a apelat la sprijinul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi a solicitat echipei medicale de serviciu să-i însoţească în misiunea pe care o au de îndeplinit, de punere în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti, privind o persoană publică, în vârstă de 60 ani „, arată procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rezoluţia de neînceperea urmăririi penale faţă de poliţiştii care trebuiau să pună în executare mandatul de încarcerare a lui Adrian Năstase, condamnat în legătură cu nelegalitatea obţinerii unor fonduri pentru campania sa electorală la alegerile prezidenţiale din 2004.
Procurorii arată că în 20 iunie 2012, în jurul orei 23.00-23.10, echipa medicală a fost solicitată telefonic să intervină pentru acordarea ajutorului medical condamnatului Adrian Năstase, „aşa încât după ajungerea în încăperea unde se afla rănitul au constatat că acesta era în poziţia «în picioare», încătuşat, murdar de sânge, dar conştient, cooperant”.
Parchetul explică faptul că, în seara respectivă, înainte de a fi ridicat de poliţişti, Năstase şi-a luat mai multe cărţi din bibliotecă, pe care le-a aşezat pe masă, apoi s-a aşezat în fotoliu şi l-a invitat pe comisarul şef de poliţie C. N. (Costea Nicolae-n.r.) să se aşeze pe fotoliul alăturat, după care, „de lângă corp, cu mâna stângă a scos un revolver pe care l-a îndreptat spre cap pentru a se sinucide”.
„Instantaneu acest gest a fost urmat de intervenţia ofiţerului de poliţie C. N, care s-a repezit spre mâna cu care condamnatul ţinea arma pentru a-l dezarma. Condamnatul s-a opus şi s-a luptat să păstreze arma în mână şi să o îndrepte spre cap, iar în confruntarea desfăşurată, cei doi s-au ridicat în picioare, s-au deplasat haotic prin încăpere, poliţistul reuşind să-şi introducă degetele de la mâna dreaptă (arătător şi mijlociu) în spaţiul dintre percutorul cocoşului şi butoiul revolverului, pentru a împiedica declanşarea focului. În acest context, într-un moment imediat ulterior s-a declanşat un foc de armă, intervenţia ofiţerului de poliţie C. N. pentru dezarmarea lui Adrian Năstase a continuat şi astfel a reuşit să-i smulgă arma din mână, să o arunce în încăpere, să-l imobilizeze la pământ şi să-i pună cătuşele”, arată anchetatorii.
Faptul că ofiţerul de poliţie C. N. a blocat demersul condamnatului „de a se împuşca în cap prin introducerea degetelor de la mâna dreaptă (arătător şi mijlociu) în spaţiul dintre percutorul cocoşului şi butoiul revolverului rezultă din expertiza medico legală traumatologică, care a confirmat leziunile la degetele de la mâna dreaptă a ofiţerului de poliţie”.
Având în vedere că potrivit actelor medicale a rezultat „Autoagresiune. Traumatism prin împuşcare cu plăgi multiple regiunea cervicală atero – laterală dreapta supraclaviculară şi deltoidian drept…, „dar şi datorită faptului că potrivit raportului de expertiză medico-legală, leziunile traumatice, aşa cum au fost descrise în protocolul operator şi cum au rezultat din examinarea medico-legală, s-au putut produce prin împuşcare cu armă de foc cu glonţ, tragerea fiind unică şi efectuată de la stânga spre dreapta victimei, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico ştiinţifice traseologice”. „Scopul administrării acestei probe l-a constituit lămurirea dacă pe obiectele de îmbrăcăminte se constată prezenţa unor orificii şi în caz afirmativ să se realizeze localizarea, descrierea şi stabilirea naturii acestora, dacă acestea puteau fi produse prin acţiunea unui proiectil, în contextul folosirii unei arme de foc şi să se stabilească direcţia de tragere şi traiectoria proiectilului”, explică Parchetul.
„Toate acestea au avut în vedere faptul că, potrivit raportului de constatare tehnico-ştiinţifică din data de 29 iunie 2012, pe obiectele de îmbrăcăminte puse la dispoziţie s-au evidenţiat urme de tragere – urme secundare ale împuşcăturii şi datorită prezenţei reziduurilor de tragere în jurul celor trei orificii de pe obiectele de îmbrăcăminte s-a concluzionat că distanţa de tragere a fost mai mică de 1,5 m şi nu s-au evidenţiat particule de pulbere nearsă. Astfel, în cele trei orificii existente pe cămaşă şi în zonele din jurul acestora s-au evidenţiat reziduuri de tragere-urme secundare ale împuşcăturii. Potrivit aceluiaşi raport, în orificiul existent pe maiou şi în jurul acestuia s-au evidenţiat reziduuri de tragere – urme secundare ale împuşcăturii. Analiza reziduurilor de tragere – urme secundare ale împuşcăturii a fost realizată prin microscopie electronică cuplată cu spectrometrie de raze X, cu programul automat de căutare «GSR» aferent microscopului electronic”, continuă sursa citată.
Prin raportul de constatare tehnico ştiinţifică din data de 31 iulie 2012 s-a concluzionat că maioul (purtat de Năstase-n.r.) prezenta la nivelul bretelei dreapta, zona claviculară un orificiu, cămaşa prezenta trei orificii dispuse la nivelul gulerului, partea dreaptă, regiunea sternocleidomastoidiană în regiunea claviculară dreapta şi la nivelul umărului drept, regiunea deltoidiană. De asemenea, s-a concluzionat că orificiile constatate au fost produse prin acţiunea unică a unui proiectil în urma tragerii cu o armă de foc, iar traiectoria proiectilului a fost ascendentă, tragerea fiind efectuată de la stânga la dreapta victimei.
„Starea de fapt descrisă, confirmată prin probele administrate în cauză, demonstrează că decizia de a se sinucide a fost luată de către Adrian Năstase anterior sosirii la domiciliul său a ofiţerilor de poliţie. Această împrejurare este relevată prin declaraţiile poliţiştilor, care sunt în totală concordanţă cu declaraţia condamnatului Adrian Năstase, cu declaraţiile membrilor echipei medicale, dar şi din conţinutul actelor medicale întocmite. Astfel, declaraţiile ofiţerilor de poliţie I. C. V. şi C. N. confirmă împrejurarea că la momentul întâlnirii cu Adrian Năstase şi după înmânarea mandatului de executare a pedepsei închisorii, acesta din urmă nu prezenta niciun semn vizibil de tulburare, nelinişte ori de opunere la executare. De asemenea, prin ţinuta vestimentară pe care a purtat-o (pantalon şi cămaşă albă) a afişat o stare lejeră incompatibilă chiar şi cu bănuiala că ar putea ascunde un obiect vulnerant ori periculos”, arată anchetatorii.
De altfel, Adrian Năstase prin declaraţia sa confirmă faptul că a luat decizia anterior prezentării poliţiştilor. „În data de 20 iunie 2012 mă aflam la domiciliul meu când am aflat că am fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am încercat un sentiment de revoltă. Observând că se procedează şi la punerea în aplicare a deciziei, sentimentul meu de revoltă s-a accentuat … la un moment dat la domiciliul meu au sosit doi poliţişti, care s-au legitimat şi mi-au înmânat un exemplar al mandatului de executare … familia mi-a făcut bagajele … iar în timpul în care poliţiştii au urcat la locuinţa unde domiciliez am luat revolverul din încăperea de păstrare a armamentului pe care l-am introdus în buzunarul stâng al pantalonilor cu care eram îmbrăcat. Fiind hotărât cu privire la suicid am spus familiei şi poliţiştilor că doresc să cobor în bibliotecă să-mi iau nişte cărţi. Astfel am coborât însoţit de către unul dintre poliţişti, am luat nişte cărţi din bibliotecă, le-am pus pe masă, iar poliţistului i-am spus că este o decizie care mă priveşte. Acela a fost momentul în care cu mâna stângă am scos revolverul din buzunarul pantalonilor. Când a văzut arma poliţistul s-a repezit spre mine şi mi-a prins mâna cu care ţineam arma. Au urmat momente în care ne-am luptat în încercarea de a-mi duce la bun sfârşit hotărârea suicidală, iar poliţistul încercând să-mi ia arma din mână. La un moment dat am căzut pe jos, eu reuşind să ţin arma în mâna stângă. Atunci am apucat să armez revolverul prin tragerea cocoşului spre spate. Fiind pregătit pentru tragere, în timp ce mă luptam cu poliţistul să scap şi să nu-l rănesc mi-am îndreptat revolverul spre zona capului şi am apăsat pe trăgaci. Menţionez că mâna era întinsă şi ţineam arma în sens invers spre mine. După ce am tras, am simţit o arsură puternică în zona gâtului, iar în clipele imediat următoare am fost dezarmat de poliţist, care mi-a pus cătuşele , dar mi le-a dat jos la sosirea echipei medicale…”, a afirmat Năstase, citat de anchetatori în rezoluţie.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie subliniază faptul că derularea faptelor şi decizia de a-l însoţi pe Năstase doar unul dintre ofiţerii de poliţie a fost întemeiată pe faptul că nu a existat nici un indiciu că liderul PSD ar dori să se opună executării mandatului, aşa încât, decizia este conformă procedurii regulamentare. „Ofiţerul de poliţie C N. l-a însoţit pe condamnat până la încăperea situată la parterul imobilului, iar ofiţerul de poliţie I. C. V., a rămas cu familia condamnatului care continua să-i adreseze numeroase întrebări legate de procedurile de încarcerare, iar apoi a coborât pentru a introduce în garaj autoturismul poliţiei, cu care urma să se realizeze deplasarea condamnatului la locul de încarcerare, măsură decisă pentru a asigura plecarea în siguranţa a lui Adrian Năstase, având în vedere că erau foarte mulţi reprezentanţi ai presei în faţa imobilului”, mai notează procurorii.
Ofiţerul Nicolae Costea a fost cel care l-a însoţit pe Năstase în încăperea de unde condamnatul şi-a ales nişte cărţi. „După ce s-a aşezat pe fotoliu, m-a invitat şi pe mine să iau loc pe fotoliul alăturat. În acel moment, a afirmat: «Îmi cer scuze că vei fi implicat într-un eveniment deosebit». Auzind această afirmaţie, m-am alarmat şi mă gândeam ce dorea să spună, ori ce dorea să facă, deoarece nu observasem să aibă nimic asupra sa, în afară de cărţile pe care le luase din bibliotecă. În momentele imediat următoare, l-am observat cum duce mâna spre stânga corpului, spre şezutul fotoliului pe care stătea. Când i-a revenit mâna, am văzut în mâna acestuia un revolver. Realizând ceea ce doreşte să facă, m-am repezit asupra mâinii în care ţinea arma pentru a-l dezarma. În momentele imediat următoare, între mine şi Adrian Năstase a avut loc o confruntare fizică, în sensul că eu încercam să-i iau arma din mână, iar el încerca să-şi îndrepte arma spre cap. De aceea ne-am ridicat în picioare şi ne-am deplasat prin încăpere, eu reuşind să introduc degetele de la mâna dreaptă (arătător şi mijlociu) în spaţiul dintre percutorul cocoşului şi butoiul revolverului pentru a împiedica declanşarea focului. Arăt că nu a avut loc o luptă, întreg efortul fizic, atât al meu cât şi al lui Adrian Năstase, fiind canalizat spre intenţia fiecăruia: eu de dezarmare, iar el de îndreptare a armei spre propriul cap, întreg comportamentul acestuia relevând că dorea să se sinucidă. La un moment dat, în eforturile mele de a-l dezarma, s-a declanşat un foc de armă, după care la scurt timp am reuşit să-i smulg arma din mână şi să o arunc în încăpere, unde de altfel a şi fost descoperită de echipa de cercetare. După ce l-am dezarmat, deoarece se zbătea, l-am imobilizat la pământ şi apoi i-am aplicat cătuşele, observând că în partea superioară dreaptă a cămăşii cu care era îmbrăcat sunt pete pe care le-am apreciat a fi de sânge, realizând astfel că Adrian Năstase a reuşit să se împuşte. De aceea, am apelat echipa ambulanţei care se afla în apropierea imobilului. La scurt timp, în încăpere a intrat colegul meu însoţit de unul dintre fiii lui Adrian Năstase, cărora le-am relatat cele petrecute. Menţionez că am luat decizia de a-l încătuşa pe Adrian Năstase, deoarece continua să se lupte cu mine, cu intenţia evidentă de a ajunge la arma pe care i-o smulsesem. Imediat după sosirea echipei de pe ambulanţă l-am descătuşat, deoarece acesta s-a liniştit şi era nevoie să fie examinat şi de către medici. De altfel, din momentul în care i-am aplicat cătuşele, Adrian Năstase a încetat să mai opună rezistenţă fizică şi şi-a cerut de mai multe ori scuze pentru gestul făcut”, a declarat procurorilor ofiţerul de poliţie.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de comisarul şef de poliţie judiciară I. C. V. şi comisarul de poliţie judiciară C. N. – ambii din cadrul Biroului Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti -, deoarece în seara de 20 iunie 2012 au respectat prevederile legale şi regulamentare de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei emis pe numele condamnatului Adrian Năstase.