În perioada următoare vor fi luate măsuri imediate de intervenție, pe două paliere, mai precizează Guvernul.
1. Pentru sprijinirea oamenilor și localităților afectate de inundații:
· Asigurarea produselor de strictă necesitate – apă, alimente, locuințe mobile pentru cazarea oamenilor ale căror locuințe au fost distruse sau grav afectate
· Asigurarea de materiale de construcții pentru reconstrucția caselor distruse de calamități
· Alocarea de ajutoare financiare familiilor afectate, în baza anchetelor sociale
· Deblocarea drumurilor și căilor de acces afectate de inundații, precum și restabilirea legăturilor de acces pentru comunitățile izolate
· Consilierea populației pentru conștientizarea riscurilor de sănătate la care se expun și asigurarea vaccinurilor necesare, acolo unde este nevoie (pentru hepatita A și tetanos)
· Suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție pentru scoaterea apei și aluviunilor din casele, curțile și localitățile afectate
· Asigurarea furajelor necesare animalelor domestice ce aparțin familiilor afectate
2. Autoritățile vor interveni, de asemenea, pentru a preîntâmpina și diminua efectele eventualelor inundații ce pot apărea în perioada următoare, având în vedere prognozele meteorologilor pe termen scurt și mediu. În acest sens, autoritățile sunt pregătite să intervină pentru consolidarea unor maluri de apărare, breșe controlate, înălțarea unor diguri, etc.
De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a cerut ministrului Tineretului și Sportului să găsească soluții pentru organizarea de tabere gratuite destinate copiilor din familiile ale căror locuințe au fost grav afectate de calamități.
Un alt set de măsuri avute în vedere vizează refacerea infrastructurii de transport și de mediu distruse sau afectate de inundații, inclusiv diguri de protecție.
Guvernul va face o analiză complexă în baza căreia va accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.
„Am fost ieri și am văzut situația la fața locului. Am vorbit cu oamenii care au nevoie de sprijinul nostru rapid. Mulți și-au pierdut în câteva ore munca de o viață. Este datoria noastră să îi ajutăm cu tot ce au nevoie pentru a trece peste aceste momente grele”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă a convocat, marţi, mai mulţi membri ai Cabinetului, la o şedinţă operativă de evaluare a pagubelor produse de inundaţii şi a măsurilor rapide de intervenţie. La şedinţă au participat ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, anunţă guvernul într-un comunicat.
Luni, şefa Guvernului a mers în mai multe zone afectate de inundaţii din judeţele Buzău, Bacău, Covasna şi Braşov, pentru a evalua pagubele şi a identifica cele mai rapide soluţii de sprijinire a oamenilor şi comunităţilor afectate.
În timpul vizitei din judeţul Buzău, premierul a anunţat că, în şedinţa de Guvern de joi, ar putea fi acordate ajutoare pentru localităţile care au fost afectate de inundaţii.
„Facem o misiune de evaluare, vrem să vedem ce s-a întâmplat, vrem să vedem de ce au nevoie autorităţile locale, vrem să vedem situaţia existentă în teren, vrem să grăbim evaluarea, astfel încât oamenii care au fost loviţi de aceste fenomene să poată să aibă un ajutor imediat. (…) Noi sperăm ca să avem până joi toate evaluările din toate judeţele, din toate localităţile care au fost afectate, iar în şedinţa de Guvern de joi să aprobăm deja ajutorul pe care oamenii îl aşteaptă de la noi”, a declarat Dăncilă.