„Vă solicităm, în numele Partidului Naţional Liberal, suspendarea procesului legislativ în cazul modificărilor aduse Codului penal şi a celor care vor viza, eventual, Codul de procedură penală, până la pronunţarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) asupra soluţiilor legislative propuse. Vă adresăm prezenta solicitare pentru a acţiona, în calitate de preşedinte al Senatului/preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de lider al coaliţiei parlamentare PSD-ALDE, în acord cu interesele statului român. În caz contrar, continuarea demersului de modificare a legislaţiei în domeniul penal prin ignorarea tuturor semnalelor primite riscă să aducă grave prejudicii tuturor cetăţenilor români”, se arată în scrisorile transmise de Ludovic Orban preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Ludovic Orban invocă în solicitarea sa raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 15 noiembrie 2017, solicitările repetate ale oficialilor europeni de a se ţine seama de evaluarea experţilor Comisiei de la Veneţia în procesul de modificare a legilor Justiţiei, Codului penal şi a Codului de procedură penală, luările de poziţii repetate ale ambasadelor statelor occidentale atât din cadrul Uniunii Europene, cât şi din NATO, raportul ad-hoc al GRECO şi acceptarea solicitării PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor aduse legilor Justiţiei şi asupra Codului penal şi Codului de procedură penală, prin intermediul Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu. Proiectul va ajunge marţi din nou la comisia Iordache, urmând ca miercuri să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, iar joi să primească vot final.