Guvernul ripostează acuzaţiilor lui Preda: Ori n-are informaţii corecte, ori are intenţii demagogice

Într-un comunicat de presă, Executivul susţine că afirmaţiile europarlamentarului PDL Cristian Preda legate de riscul pierderii unor fonduri europene sunt ipocrite şi politicianiste din moment ce culpa pentru eventualele tăieri de fonduri revine guvernelor succesive ale PDL.
Romania TV
03 sept. 2012, 17:22
Guvernul ripostează acuzaţiilor lui Preda: Ori n-are informaţii corecte, ori are intenţii demagogice

„Toate problemele din prezent, în ceea ce priveşte fondurile europene, sunt cauzate tocmai de guvernele PDL, adică exact zona politică ce acum acuză nereguli. De aceea, acuzaţiile lui Cristian Preda sunt nu doar politicianiste, ci mai ales ipocrite. Ori domnul Preda nu are informaţii corecte, ori intenţiile sale sunt pur demagogice. Tindem să credem că este vorba despre ambele scenarii”, se arată într-un comunicat de presă de la Palatul Victoria.

În comunicat se aminteşte că actualul Executiv se află în funcţie de numai 3 luni, în timp ce PDL a gestionat problema fondurilor timp de trei ani, perioadă în care a izbucnit scandalul legat de utilizarea banilor din programul POSDRU de către Ministerul Muncii, iar zeci de licitaţii ar fi fost trucate. „Totodată, din cauza guvernului PDL, România riscă suspendarea plăţilor din iulie 2013 pe Programul Operaţional pentru Pescuit. PDL a sabotat practic un program care aduce în ţară peste 300 de milioane de euro”, susţine actuala putere.

Guvernul arată că în doar trei luni de la instalare s-au obţinut progrese importante în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor de coeziune, chiar şi în situaţia în care din iulie nu s-au mai trimis cereri de rambursare la Comisia Europeană pentru a se verifica în ce măsură sistemul de management şi control este funcţional. „La data de 07 mai 2012 Romania a utilizat, din alocarea financiară de aproximativ 19,6 miliarde de euro (alocare aferentă perioadei 2007 – 2013), aproximativ 7,4 %, situându-se pe ultimul loc între Statele Membre ale Uniunii Europene, beneficiare de fonduri structurale şi de coeziune (…) În prezent, rata de absorbţie este de aproximativ 10 la sută (comparativ cu situaţia existentă la începutul lunii mai)”, se arată în comunicatul citat.

Guvernul USL susţine că acum trebuie să rezolve problemele create de guvernarea PDL în ceea ce priveşte banii UE. „Problemele deosebit de grave identificate de partea comunitară se referă în special la încălcarea prevederilor directivelor europene în domeniul achiziţiilor publice, ca urmare a derulării unor proceduri de achiziţie publică pentru atribuirea unor contracte în mod preferenţial, cu îngrădirea accesului liber la finanţările europene şi existenţa conflictului de interese. De asemenea, o problemă majoră o constituie şi modalitatea defectuoasă de cheltuire a fondurilor publice în perioada menţionată (atât fondurile europene, cât şi cofinanţarea naţională aferentă). Pe baza acestor concluzii, Comisia Europeană a decis aplicarea unor corecţii financiare substanţiale atât proiectelor la nivelul cărora au fost constatate nereguli în implementare, precum şi corecţii financiare orizontale aplicate la nivelul Programelor Operaţionale, corecţii care vor greva asupra bugetului de stat”, se mai spune în luarea de poziţie a Guvernului.

Cristian Preda a lansat, luni, un atac la adresa primului-ministru Victor Ponta şi a ministrului pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, afirmând că Guvernul este responsabil pentru pierderea banilor de la Bruxelles. La finalul şedinţei BPN a PDL, primvicepreşedintele demcrat-liberal a declarat că oficialii UE au constatat „paralizia” administraţiei româneşti.

„Se anunţă sancţiuni drastice referitoare la fondurile europene. Membrii BPN ai PDL au analizat de altfel în domenii sectoriale şi vom prezenta în zilele următoare caz cu caz ce s-a întâmplat în administrarea fondurilor europene. Ceea ce constatăm cu toţii cu mare tristeţe este că de când Victor Ponta  ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care să vină în România. Oficialii de la Regio au contat paralizia administraţiei publice româneşti”, a precizat Cristian Preda.

Prim vicepreşedintele PDL a adăugat că ,,este interesat” să afle care este ,,opinia domnului Leonard Orban, fost Comisar European care pare să anunţe de câte ori intervine public mai degrabă stări de fapt decât acţiuni pe care le asumă ministerul pe care îl conduce domnia sa”: „Domnul Orban vine de fiecare dată şi constată. Un ministru nu trebuie să facă analize, trebuie să acţioneze, să ne spună care e calea de urmat”.

 

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România unde temperaturile nu trec de 20 de grade, în sezonul cald. Turiștii străini îl adoră
Capital.ro
Îți golește contul. Rămâi cu zero lei în bancă. Nu le răspunde, dacă primești mesaj
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Poți depune CONTESTAȚIE pentru pensie. Dacă vei întârzia cu cererea, o să rămâi cu venitul greșit
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Te lasă fără bani chiar la bancomat. Cum acționează escrocii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Halep, în culmea fericirii. Nu mai poate de bucurie. L-a văzut prima oară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Bombardier Su-34 rusesc doborât de forțele ucrainene în regiunea Kursk
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...