Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a explicat că din votul exprimat în 13 iunie (când a avut loc şi dezbaterea raportului – n.r.), de 166 de voturi „pentru”, 54 – „împotrivă”, patru abţineri şi un parlamentar care nu s-a exprimat prin vot, rezultă că plenul Parlamentului nu a fost în cvorum la acea dată (233 de senatori şi deputaţi prezenţi în sală). Iordache a subliniat că stenograma acelei şedinţei relevă că în sală se aflau 225 de parlamentari, şi nu 233 cum era necesar.
Deputatul PNL Gabriel Andronache susţine că a existat cvorum şi nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea raportului.
„De aceea reluaţi votul şi nu înţeleg pe ce cale procedurală faceţi chestiunea aceasta. Trebuie să luaţi act de faptul că raportul a fost respins, nu să reluaţi votul de 100 de ori până reuşiţi să îl treceţi. Aţi avut alte voturi exprimate înainte şi după acel raport. Nicio clipă nu aţi pomenit că nu este cvorum”, a declarat Andronache, miercuri, în şedinţa Parlamentului în care a fost reluat votul.
Senatorul USR Mihai Goţiu a explicat că votul din 13 iunie a fost „ratat” pentru că nu s-a constatat lipsa cvorumului.
„Ceea ce faceţi acum nu este decât un nou abuz din lunga serie de abuzuri la care v-aţi dedat în ultima perioadă. Încercaţi în continuare să demonstraţi că există un stat paralel în condiţiile în care în lucrările acestei comisii a fost un fost ministru al Justiţiei care v-a spus foarte clar cum directorul SRI numea şeful de la DGPA sunând la telefonul ministrului Justiţiei în timpul guvernării Adrian Năstase. Acela este statul paralel după care plângeţi. (…) Adevărul nu se supune la vot, se constată. Felicitări pentru acest nou abuz. A verificat cineva dacă nu erau suficienţi oameni în sală?”, a spus Goţiu în plen.
Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a subliniat că parlamentarii pot sta în sală cu cartela scoasă din aparat şi asigură cvorumul de şedinţă.
„Există pârghii prin care vom demonstra că sunteţi în afara regulilor democratice. Cvorumul de şedinţă se evaluează la începutul şedinţei. (…) Probabil sunt unii care nu au susţinut demersul dvs şi s-au delimitat de ceea ce propuneţi. (…) Mimaţi măcar că vă pasă, mimaţi măcar că această instituţie numită Parlamentul României mai are o urmă de democraţie”, a spus Turcan.
Concluzia raportului Comisiei SIPA dezbătut în 13 iunie, subliniată de preşedintele comisiei, Viorel Salan, este că ministrul Justiţiei de la acea vreme (2005 – 2006, Monica Macovei – n.r.) a încălcat legea. Gabriel Andronache afirma la acea dată că această comisie de anchetă nu şi-a îndeplinit scopul formal pentru care a fost constituită, PNL formulând o opinie separată la acest raport.