Sunt milioane de abonamente de telefon mobil, iar numărul lor e în continuă creştere. Statistic, ne petrecem în medie 12 ore pe lună cu telefonul mobil în preajmă, vorbind la el sau scriind un sms.
Însă, cu cât noi devenim mai dependenţi de telefoanele mobile, cu atât mai mult creşte îngrijorarea specialiştilor în sănătate cu privire la efectele pe care acestea le au asupra organismului.
Telefoanele mobile ne expun la o radiaţie electromagnetică numită energie de radiofrecvenţă. Specialiştii au suspectat că această radiaţie poate creşte riscul de leziuni la nivelul celulelor creierului, fapt ce poate duce la tumori cerebrale, întrucât în 1995 s-au făcut studii în acest sens pe şobolani. Dar majoritatea studiilor ulterioare, efectuate pe oameni nu au confirmat această concluzie. În decembrie anul trecut, Societatea de Cancer din Danemarca a dat publicităţii rezultatele unui studiu care a durat 29 de ani şi care nu a găsit asocieri solide între creşterea substanţială a consumului de telefonie mobilă şi apariţia tumorilor cerebrale.
Iată câteva modalităţi simple prin care tu şi familia ta să vă limitaţi expunerea la radiaţiile telefoanelor mobile, aşa cum ne învaţă dr Mehmet Oz în “Oprah Magazine”:
Foloseste cat mai putin telefonul mobil lipit direct de cap. Ia-ti un handsfree cu cablu sau foloseste functia de speaker a telefonului mobil ori de cate ori poti. Handsfree-urile emit un nivelmult mai redus de radiatii decat telefonul mobil in sine lipit de capsi iti permit sa tii telefonul la distanta. Unele studii afirma ca radiatia telefonului mobil este de 8 ori mai puternica decat a handsfree-ului cu cablu.
Nu iti tine telefonul mobil in geanta. Un studiu publicat anultrecut in Jurnalul de chirurgie cranio-faciala leaga radiatia telefonului mobil de scaderea densitatii osoase in zona pelviana (cea expusa cel mai mult la nivelul gentii, daca telefonul mobil este in ea) si un studiu din 2008 realizat de o clinica de specialitate din Cleveland a descoperit drept efect scaderea fertilitatii la barbatii care umbla cu telefonul mobil in buzunarul din fata al pantalonilor. Sigur ca nu mereu poti evita si trebuie uneori sa iti pui telefonulmobil in geanta sau buzunar; insa ori de cate ori poti evita, este bine sa o faci, pentru sanatatea ta.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro