Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor stabileşte procedura de numire a şefului DNA: numirea o face preşedintele, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul (neobligatoriu) CSM.
Art. 54. – (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
De menţionat că, potrivit legii în vigoare, preşedintele poate respinge oricţte propuneri ale ministrului Justiţiei, cu condiţia să facă publice motivele repingerii.
Art. 54. – (3) Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.
Parlamentarii PSD-ALDE încearcă să schimbe procedura de numire , potrivit propunerii de modificare a legilor justiţiei. Conform ultimelor modificări ale legii, care nu au intrat în vigoare fiind atacate la CCR, preşedintele este scos din procedura de numire, decizia urmând a fi luată de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justiţiei.