Legea offshore, adoptată. Dragnea: Deputaţii au votat o lege de 40 de miliarde de dolari. Nu puteam accepta dependenţa faţă de ruşi

Legea offshore a fost adoptată. Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, legea care schimbă regimul exploatărilor petroliere pe Marea Neagră. Președintele PSD a anunțat că s-a ajuns la un consens privind legea care reglementează exploatările atât pe uscat, cât și din Marea Neagră.
Romania TV
09 iul. 2018, 13:34
Legea offshore, adoptată. Dragnea: Deputaţii au votat o lege de 40 de miliarde de dolari. Nu puteam accepta dependenţa faţă de ruşi

UPDATE. Camera Deputaţilor a adoptat luni seară proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 30 de abţineri.

”Este o lege foarte importantă. Nu au fost negocieri în spatele niciunei uși, nici deschise, nici închise. Am vorbit cu colegii mei din Camera Deputaților și am convenit împreună că toți vedem care sunt datele financiare și avantajele strategice pentru România. Forma de la Senat nu era de acceptat, își păstra dependența energetică față de ruși”.

”Acum avem, practic, o dependendență față de ruși. Producția pe offshore este în scădere acum, așa că dependența față de ruși crește”, a declarat Liviu Dragnea.

Ca atare, după multe amânări, s-a ajuns la o formulă legislativă în urma căreia, spune Liviu Dragnea, România va avea de câștigat.

Se menține impozitul pe veniturile suplimentare, acea taxă care a iscat nemulțumirea companiilor. Astfel, va fi un impozit progresiv, între 15% și 50%.  De aici, spune președintele PSD, aproximativ 13 miliarde de dolari vor fi încasați de către statul român.

”E mult mai bine să pui tranșe, decât direct o cotă mare. Nu vreau să spun despre presiuni. Nu se negociază cu firmele. Dar se pare că acele companii au agreat această formulă”, a precizat Liviu Dragnea.

Mai mult, creditul fiscal, prevăzut de forma adoptată la Senat, a fost eliminat la Camera Deputaților. Redevența va fi între 3 și 13,5% și se pot obține 230 de milioane de dolari pe an, iar 50% din producție se va tranzacționa în România.

Camera Deputaților a votat proiectul de lege ce stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Liviu Dragnea a anunțat că legea a trecut la Senat, dar va fi modificată total la Camera Deputaților. Conform unor calcule făcute de Dragnea, dacă s-ar fi votat varianta senatorilor, România nu ar mai fi câștigat 40 de miliarde de dolari.

”O variantă pentru legea offshore, diferită față de varianta care a venit de la Senat. E o lege de importanță uriașă. Au fost multe discuții în spațiul public, postări, luări de poziție, puncta de vedere, unele mai intense, altele mai așezate și o să vă prezint schematic diferențele și în final ce câștig are România.Varianta Senatului era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea înghețată. Adică orice înseamnă fiscalitate în România, dacă ar fi survenit vreo modificare plus 15 – 20 de ani, companiile offshore nu trebuiau să plătească nimic. În același timp, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. Al treile obiectiv, ce cantitate de gaze din Marea Neagră rămâne disponibilă pentru piația românească. În varianta Senat 100% contracte bilaterale, înseamnă că încheie contracte, fără ca statul român să știe. Noi avem și acum o diferență de cantitate de gaze necesară pentru a ne acoperi necesarul actual al consumului de gaze din România, practice o dependență față de ruși, din păcate producția de offshore este în scădere. Deci diferența necesarul crestea dependența față de ruși.

Acum vă spun ce o să fie în varianta Camerei Deputaților, care va fi votată azi. Creditul fiscal se elimină. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimenare. Asta înseamnă 6,28 miliarde de dolari pe care le încasează statul român, iar la asta se adaugă alte sume. Statul român va câștiga 40 de miliarde de dolari minim.

A fost o falsă discuție în spațiul public, și miza nu era redevența. Ea e prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaților pe care o vom vota astăzi. Creditul fiscal se elimină. Impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat prețul de bază 71 lei pe megawatt oră și s-a pus un impozit pe diferență, de la 41 de lei pe megawatt oră se impozitează cu 3%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Înseamnă 6,28 miliarde dolari pe care le încasează statul român.(…) Jumătate din producția de gaze va fi tranzacționată pe piața din România. Asta înseamnă independență energetică. Introducem la Cameră sumele încasate din revedențe și impozite suplimentare vor alimenta fondul special creat prin ordonanța parteneriatului public-privat.”, a spus Liviu Dragnea.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a afirmat că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate, susținând că este necesară menținerea presiunilor asupra României pentru ca țara noastră să înceapă extracția de gaze naturale din Marea Neagră. Oficialul ungar a făcut aceste afirmații cu ocazia unei vizite la Washington. Szijjarto a mai declarat că este nevoie de sporirea presiunilor internaționale la adresa țărilor din regiune care își încalcă angajamentele privind reversibilitatea fluxurilor de gaze prin interconectare, dând România și Croația drept exemple în acest sens, potrivit MTI.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a luat notă cu preocupare de declarațiile ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetică regională, și a cerut clarificări, prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, în legătură cu motivația acestor opinii.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care te va lăsa fără cuvinte. Are o poveste impresionantă și e perfect pentru weekend
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Presiune tot mai mare pe șoferii români. Lista greșelilor din trafic care vor fi sancționate diferit
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Donald Trump achitat fără condiții în dosarul Stormy Daniels
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”