„Primul-ministru va transmite o corespondenţă pe tema modului în carte România îşi îndeplineşte aceste criterii MCV, o corespondenţă la CE, la Bruxelles, dar voi insista faţă de corpul diplomatic să separăm în mod clar şi net aspectele de politică internă, de bătălie politică, de cele care ţin de interesul naţional românesc. Iar din acest punct de vedere, pe primul punct al intervenţiei preşedintelui, poziţiile sunt fundamental diferite. Să păstrăm un necesar echilibru pentru a nu transmite de la Bucureşti nişte mesaje care ne dezavantajează”, a declarat Corlăţean, la Cotroceni, după întâlnirea preşedintelui Băsescu cu diplomaţii români, la care a fost şi el prezent.
Titus Corlăţean a susţinut că instituţional trebuie să existe dialog şi că nu există „nicio fereală” pe temele importante.
„MAE va funcţiona corect în interesul statului român, nu se pune problema de a nu accepta un dialog, dar trebuie să fie un interes exprimat unitar, şi nu pe două voci. Aceste teze politice am spus în mod clar că nu le împărtăşesc”, a adăugat Corlăţean.
El a precizat că nu a avut o discuţie cu preşedintele înaintea reuniunii cu ambasadorii.
„După această reuniune, după ce vom defini anumite analize cu ambasadorii, priorităţile nu sunt ale unei tabere politice sau alta, priorităţile sunt ale României. La MAE suntem o echipă, vom funcţiona unitar şi coerent şi vom dialoga unitar cu preşedintele. Nu voi face greşeala de a amesteca cele două paliere, cel politic şi cel diplomatic, prefer să privilegiez acea parte care ţine de interesele României. Dacă vom avea partener, vom merge pe această direcţie, dacă nu, vom promova interesele României, nu interese politice de partid”, a susţinut ministrul de Externe.
Întrebat despre afirmaţia preşedintelui că au fost întâlniri ale ambasadorilor din ţările UE la care ambasadorii României nu au fost invitaţi tocmai pentru a se putea discuta deschis situaţia politică românească, Titus Corlăţean a spus că tocmai a fost perioada de concedii şi este posibil să fi fost eventuale consultări informale între o serie de ambasadori din diferite ţări, dar România este parte a familiei europene, este o ţară cu drepturi egale şi România participă prin ambasadorii săi la toate reuniunile oficiale.