Etichetele produselor vegetale congelate ar putea conţine recomandarea preparării termice înainte de consum

Etichetele produselor de origine vegetală congelate ar putea conţine, în viitor, recomandarea ca aceste produse să fie preparate termic înaintea consumului, propunerea venind în teleconferinţa organizată miercuri de Comisia Europeană pe tema produselor congelate Greenyard.
Filip Stan
11 iul. 2018, 16:08
Etichetele produselor vegetale congelate ar putea conţine recomandarea preparării termice înainte de consum

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis miercuri AGERPRES, în scurt timp, Comisia Europeană urmează să transmită o informare pe acest subiect, care va cuprinde recomandări pentru fi difuzate către consumatorii din toate statele membre.

„În urma discuţiilor, s-a propus ca pentru viitor să se menţioneze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea să fie preparate termic, înainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distrugere prin tratare termică – fierbere)”, precizează ANSVSA.

Teleconferinţa a fost organizată de Comisia Europeană, prin DG SANTE, cu toate statele membre, pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situaţiei generată de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) şi, posibil, în alte produse de origine vegetală congelate ale acestei firme.

S-a reiterat necesitatea ca autorităţile competente din statele membre să continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei Greenyard din Ungaria.

„ANSVSA monitorizează în continuare procedurile de retragere şi rechemare ale firmelor distribuitoare şi a celor care comercializează produsele congelate, incluse pe lista de distribuţie comunicată”, menţionează comunicatul citat.

Anterior, miercuri dimineaţa, Autoritatea Sanitară Veterinară a a anunţat că rezultatele de laborator au infirmat prezenţa Listeriei monocytogenes în probele prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la comercializare. Este vorba despre fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâşii, porumb dulce, amestec mexican de legume. Acestea s-au aflat pe lista de distribuţie a produselor congelate pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă de la comercializare din statele membre.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată oficial vineri seara cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a iniţiat deja retragerea preventivă în toate statele membre.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat zilele trecute că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese, informează EFSA.

Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate.

Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 – iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.

Totuşi, este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a liseriozei (de până la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. 

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Locul din Europa unde trăiesc cei mai fericiți oameni. Medicul Vlad Ciurea spune că toți sunt mai relaxați aici și iubesc viața
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
Playtech.ro
BREAKING! Ciclonul Ashley și-a schimbat direcția, risc major pentru trei județe. Celulă de criză la Guvern
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trezi zile de urgie meteo. România va fi dată peste cap
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Derya, o tânără româncă adoptată de o familie din Turcia, vrea să-și găsească mama: „Simt că mama mă așteaptă”. Povestea emoționantă a fetei a făcut înconjurul internetului
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Pescobar, PĂRĂSIT de femeia care i-a luat locul "Pescobăriței" Larisa în viața lui! Detaliile momentului
Capital.ro
Adelina Chivu, anunț după 17 ani de căsnicie cu Cristi Chivu: Am renunțat la tot
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Tot ce trebuie să știi despre albirea dentară profesională
MediaFlux
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?