La începutul şedinţei de Guvern de joi, premierul a prezentat rezultatele vizitei de lucru pe care a efectuat-o în perioada 9 – 10 iulie, la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, cu comisarii europeni pentru politică regională, Corina Creţu, pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, şi pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger.
„Am evidenţiat dorinţa României de a avea un mandat de succes la preşedinţia Consiliului şi de a contribui constructiv la definirea şi promovarea interesului comun european”, a declarat Dăncilă.
Totodată, ea a precizat că s-a întâlnit la Bruxelles cu diplomaţii Reprezentanţei permanente a României pe lângă UE, cărora le-a mulţumit pentru eforturile depuse pentru pregătirea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii.
„Am discutat cu (…) domnul Oettinger despre viitorul cadru financiar multianual post-2020 (…) Susţinem atât politicile noi – şi mă refer la politica de apărare, mă refer la tineret, mă refer la inovare, la cercetare – dar, în acelaşi timp, acordăm o importanţă deosebită politicilor tradiţionale – şi mă refer aici la politica agricolă comună şi politica de coeziune”, a spus Dăncilă, conform Agerpres.
Ea a declarat că a discutat şi despre organizarea la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie, a unei conferinţe având ca subiect viitorul politicii de coeziune, la care vor fi invitaţi premierii ţărilor care susţin coeziunea, dar şi comisarii Corina Creţu şi Günther Oettinger.
Totodată, Dăncilă a spus că a asigurat-o pe Corina Creţu că autorităţile române se concentrează pentru a accelera implementarea proiectelor deja aprobate pentru finanţare pe 2018.
„Vrem ca la sfârşitul anului, de la o rată de absorbţie de 19%, cât avem în prezent – faţă de media europeană, care este de 20% – să ajungem la o rată de absorbţie de 25%. Am discutat şi despre stadiul unor proiecte concrete, şi mă refer aici la linia de metrou M6, dar şi la cele trei spitale regionale, şi am convenit, în acelaşi timp, să trimitem proiecte suplimentare, astfel încât să putem să evităm dezangajarea celor 800 de milioane de euro pe Programul Operaţional Regional”, a arătat Dăncilă.
Ea a mai spus că a discutat la Bruxelles şi despre inundaţiile din România şi despre accesarea Fondului de Solidaritate, iar Corina Creţu a dat asigurări că experţii CE vor sprijini ţara noastră în evaluarea pagubelor.
Premierul a precizat că în cadrul discuţiilor cu Corina Creţu a exprimat şi mulţumirea pentru faptul că fondurile pe politică de coeziune, acordate României, au crescut cu 8%. „În acelaşi timp, ne-am exprimat îngrijorarea faţă de scăderea cu 60% a fondurilor destinate pentru proiecte transfrontaliere şi legarea acestor proiecte de densitatea populaţiei pe o rază de 25 de kilometri faţă de graniţă”, a precizat Dăncilă.
Totodată, premierul a arătat că a discutat cu Phil Hogan despre politica agricolă comună. „Ne-am exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte plafonarea subvenţiilor acordate fermelor mari, pe care România nu o susţine, şi (…) îngrijorarea în ceea ce priveşte sumele destinate dezvoltării rurale, unde avem o scădere de la 8,15 miliarde la 6,75 miliarde”, a mai afirmat Dăncilă.