„Comisia de Veneţia confirmă ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, în Parlamentul României: legile justiţiei date de majoritatea PSD-ALDE ştirbesc independenţa justiţiei şi reprezintă un mare pas înapoi pentru România! USR cere CCR să ia act de recomandările Comisiei de la Veneţia în analiza de constituţionalitate la legile Justiţiei. În caz contrar, vom depune în regim de urgenţă în Parlament un proiect de modificare a celor trei legi ale Justiţiei potrivit recomandărilor Comisiei, după ce acestea vor fi promulgate. Comisia a criticat şi procedura de adoptare pe repede înainte, fără consultări, studii de impact şi fără să fie aşteptată opinia ei, aşa cum a fost recomandat României de către instituţiile europene. Şi noi am acuzat-o, pentru că serveşte unui singur scop: salvarea penalilor. Sperăm ca după ce această opinie a ajuns la Bucureşti să o citească şi Liviu Dragnea şi să renunţe la planurile de a arunca complet în aer ordinea politică şi legală prin adoptarea prin OUG a codurilor penale sau a legilor Justiţiei”, a scris Barna pe Facebook.
El a adăugat că „ceea ce Curtea Constituţională s-a făcut că nu vede, ba chiar, dimpotrivă, a dat o mână de ajutor la subordonarea Justiţiei unui ministru numit politic, a văzut clar Comisia de la Veneţia”.
„Poate că puţină distanţă faţă de Liviu Dragnea l-ar ajuta şi pe Valer Dorneanu să observe mai limpede că legile Justiţiei, Codurile penal şi de procedură penală, nu servesc statului de drept şi interesului superior al României şi cetăţenilor ei. Limitarea atribuţiilor preşedintelui României şi ale Consiliului Superior al Magistraturii la numirea şi revocarea procurorilor şefi şi întărirea puterii unui ministru numit politic este riscantă pentru continuarea luptei anti-corupţie, în contextul în care există tensiuni între politicieni şi procurori. Mai sunt multe alte critici, le las juriştilor din USR să le analizeze, dar concluzia Comisiei este fără echivoc: unele articole din cele trei legi subminează independenţa procurorilor şi judecătorilor”, a încheiat Barna.
Comisia de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional) a publicat, vineri, opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, asupra cărora atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei.
Astfel, printre altele, Comisia de la Veneţia a recomandat României să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării de condiţii pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei.