ADMITERE 2018 IAŞI: Câte locuri sunt la UMF Iaşi, cum se fac înscrierile la „Alexandru Ioan Cuza”

Toate universităţile ieşene au început selectarea candidaţilor pentru anul şcolar 2018 - 2019. De astăzi, şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, şi Universitatea de Medicină şi Farmacie încep înscrierile.
Alina Costache
16 iul. 2018, 08:41
ADMITERE 2018 IAŞI: Câte locuri sunt la UMF Iaşi, cum se fac înscrierile la

ADMITERE 2018 IAŞI: Iaşul universitar intră integral în această săptămână în perioada admiterilor pentru noul an şcolar 2018 – 2019. Dacă Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a început procesul de admitere de pe data de 9 iulie, iar Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) de joi, 12 iulie, începând de astăzi, 16 iulie, şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC), şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) dau drumul înscrierilor.

La TUIASI, în prima săptămână s-au înscris 1.235 de candidaţi pe locurile de la buget şi 34 pe locurile de la taxă, absolvenţii de liceu mai având timp să îşi depună dosarul până pe 27 iulie, încă două săptămâni. Procedura de înscriere la studiile universitare de licenţă este aceeaşi ca anul trecut, cu un singur dosar şi o singură taxă, un absolvent se poate înscrie la cele 11 facultăţi, cu menţiunea că la două dintre ele este examen de admitere, la Automatică şi Calculatoare, dar şi la Arhitectură, care a fost joia trecută. Anul acesta, la TUIASI, sunt mai multe locuri disponibile pentru studiile de licenţă.

„Avem pentru studiile universitare de licenţă 2.590 de locuri la buget şi aproape 600 de locuri la taxă, pe care le putem varia cât va fi necesarul, în limita capacităţii de şcolarizare. Avem 1.870 de locuri bugetate la masterat şi aproape 700 la taxă, în timp ce la doctorat avem 141 de locuri bugetate“, a declarat prof.univ. dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

USAMV a fost a doua universitate ieşeană care a dat drumul admiterii, înscrierile desfăşurându-se în perioada 12 – 21 iulie, între orele 8.00 şi 16.00. În total, USAMV scoate la concurs în această vară 1.000 de locuri finanţate de la bugetul de stat, dar şi cu taxă, în cadrul a 16 programe de studiu la licenţă la patru facultăţi – Agricultură, Horticul­tură, Zootehnie şi Medicină Veterinară.

„Un element de noutate pentru acest an îl reprezintă admiterea la Facultatea de Medicină Veterina­ră, unde candidaţii trebuie să susţină un test grilă format din 90 de întrebări din disciplinele Biologie şi Chimie, care se va desfăşura în data de 21 iulie. La celelalte trei facultăţi, admiterea se face fără probe de examen, pentru toate domeniile“, au precizat repre­zen­tanţii USAMV.

Până ieri, 15 iulie, au fost depuse 165 de dosare pe locurile bugetate şi nouă pe cele cu taxă din totalul de 707 la buget şi 262 cu taxă.

ADMITERE 2018: 3.400 de locuri la „Cuza“

Studenţii care aleg să studieze la UAIC sau la UMF se pot înscrie începând de astăzi, 16 iulie şi până pe 21 iulie.

La UAIC sunt disponibile 3.400 de locuri la buget şi aproximativ 3.200 la taxă, absolvenţii având de ales dintre 77 de specializări. La majoritatea facultăţilor admiterea se face pe bază de dosar, la care se vor lua în calcul media generală obţinută la bacalaureat şi notele obţinute la diverse probe din cadrul examenului.

„Celor 3.400 de locuri fără taxă li se adaugă alte 375 de locuri la buget, destinate românilor de pretutindeni. Anul acesta, pentru a simplifica procesul de admitere pentru această categorie, vom organiza o comisie unică de înscriere a candidaţilor etnici români, care va fi formată din reprezentanţi de la toate facultăţile la care aceştia se pot înscrie“, au precizat reprezentaţii UAIC.

La UMF sunt scoase în total 722 de locuri bugetate, cele mai multe fiind la specializarea Medicină – 298, la Farmacie – 99 şi la Medicină dentară – 89. Elevii din mediul rural au la dispoziţie 22 de locuri, şase sunt păstrate pe romi şi 17 pentru românii de pretutindeni. În paralel, UMF pune la dispoziţie 613 locuri cu taxa în lei, iar pentru studenţii internaţionali – 698 de locuri pe cont propriu va­lutar. O premieră este marcată de faptul că, începând cu acest an, există şi 45 de locuri la specializarea Balneofiziokinetoterapie şi recuperare cu predare în limba engleză.

După ce va încheia perioada de depunere a dosarelor, pe 25 iulie va avea loc concursul de admitere. Ca în fiecare an, acesta se va desfăşura sub forma unui test-grilă ce are durata de trei ore, iar clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, 90% va conta nota de la testul grilă şi 10% media de la bacalaureat.

Şi la Universitatea de Arte „George Enescu“, după înscrierea candidaţilor, vor urma examenele de admitere la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, Facultatea de Teatru şi Facultatea de Arte Vizuale şi Design.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță cine va ocupa, de fapt, fotoliul de la Cotroceni. Este susținut în plan Divin, atât din punct de vedere numerologic, cât și astrologic
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI