„Am văzut că se poartă, în aceste zile, filmuleţele de bilanţ, la doi ani de mandat, ale primarilor bucureşteni. Mă aliniez şi eu acestei tendinţe, cu amendamentul că rămân un adept al zicalei „lauda de sine nu miroase bine” şi cu precizarea că sunt perfect conştient că mai avem multe de făcut în Sectorul 1 până să ne ridicăm cu adevărat la nivelul exigenţelor celei mai dezvoltate comunităţi locale din România”, a scris primarul Sectorului 1, luni, pe pagina sa de Facebook.
În clipul video se vorbeşte despre Sectorul 1 ca fiind un „sector al superlativelor”, care are cel mai mare venit pe cap de locuitor, cu cele mai importante instituţii ale statului. Dan Tudorache prezintă prioritatea primăriei: construirea Spitalului „Vasile cel Mare”, pentru care Comisia de urbanism de Primăria Capitalei şi-a dat deja avizul pentru PUZ. În clădirea acestui spital ar urma să fie relocate trei unităţi spitaliceşti care funcţionează acum în condiţii improprii: Spitalul Floreasca, Institutul Mama şi Copilul şi Spitalul de Arsuri. Noul spital ar uams să aibă 1.015 paturi, 31 de săli de opraţie şi se va întinde pe 7,2 hectare.
„Ne-am propus ca în anul 2021, în Sectorul 1 să funcţioneze unul dintre cele mai moderne spitale din Estul Euoropei”, spune Tudorache.
De asemenea, în filmuleţul de bilanţ sunt prezentate şi investiţiile în domeniul educaţiei, precum construcţia unui nou corp de clădire de la Şcoala „Elena Văcărescu”, cu sală de mese şi sală de sport, precum şi o nouă grădiniţă.
În domeniul culturii, Primăria Sectorului 1 se laudă cu un nou centru cultural al sectorului, care promovează atât activităţile recreative pentru părinţi şi copii, cât şi valorile şi tradiţiile româneşti.
În ultima săptămână, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a prezentat pe pagina sa de Facebook trei clipuri video cu bilanţul la doi ani de mandat.
În primul video, postat săptămâna trecută pe Facebook, Firea îi informează pe bucureşteni despre „lucrurile bune” pe care le-a făcut în cei doi ani de mandat, ea vorbind despre investiţiile în infrastructura rutieră şi despre cele 400 de autobuze noi care vor circula în Bucureşti. Firea spune că în cei doi ani atât ea, cât şi echipa sa au fost „tot timpul sub lupa opiniei publice şi sub tirul concentrat de acuzaţii ale opoziţiei” şi i s-a cerut tot timpul socoteala pentru tot ce nu merge bine în acest oraş, ca şi cum ar fi primar de două mandate, nu de doi ani. Ea mai afirmă că va face un bilanţ în adevăratul sens al cuvântului doar la finalul unui mandat de patru ani, dar la fiecare aniversare a preluării funcţiei de primar general va prezenta bucureştenilor lucrurile bune pe care le-a făcut şi proiectele care urmează. În clipul video de prezentare a bilanţului, Firea poartă un tricou turcoaz, cu mesajul „primar general de doar 2 ani”, iar la un moment dat spune că noile autobuze vor avea culoarea tricolului său, „o culoare optimistă”.
În al doilea clip video, Firea a prezentat realizările şi proiectele în desfăşurare din domeniul sănătăţii, susţinând că în mandatul ei au fost alocate „bugete record” pentru sănătate, totalizând 111 milioane de euro, în comparaţie cu ultimii 25 de ani. În lista realizărilor primarului se numără modernizarea şi echiparea Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, acordarea de vouchere pentru cuplurile inferile, pentru femeile însărcinate şi acordarea de sprijin tinerilor bolnavi de cancer care vor să îşi prezerve fertilitatea înainte de a începe tratamentele oncologice. Firea promite achiziţionarea a peste o sută de ambulanţe, construirea Spitalului Metropolitan şi realizarea altor două spitale zonale.
Luni, într-un al treilea clip video, edilul a prezentat realizările şi proiectele în desfăşurare din domeniul consolidărilor, afirmând că, de când este primar, s-au făcut „progrese semnificative” în consolidarea clădirilor cu risc seismic. Ea susţine că, în cazul a 22 de clădiri din centrul Capitalei, 20 urmează să fie reabilitate, iar două au fost demolate. Totodată, aceasta spune că cinci imobile vor intra în faza elaborării documentaţiei de proiectare, în timp ce vor fi reabilitate şi Palatul Voievodal Curtea Veche, şi faţada Universităţii Bucureşti, ambele proiecte fiind estimate la 26 de milioane de euro.