Întrebat, în cadrul unei emisiunii „Ultima Oră” de la România TV, dacă există riscul ca un reprezentant diplomatic român în străinătate să fie pus în situaţii dificile datorită divergenţei unor mesaje primite din partea Ministerului şi a preşedintelui Băsescu, Corlăţean a răspuns: „Da, va fi într-o situaţie dificilă şi va fi nevoie de curaj şi discernământ din partea ambasadorului. Nu va fi deloc simplu, dacă apar aceste situaţii şi, dacă mergem în această direcţie, vor apărea, să aleagă soluţia corectă.”
Corlăţean apreciază că acesta este motivul pentru care declaraţia de marţi a preşedintelui Băsescu, care nu a exclus instalarea unor canale de comunicaţii directe cu ambasadorii, este dăunătoare intereselor statului român. „Nimeni nu l-a împiedicat pe preşedinte să discute cu un ambasador, dar instituirea unui canal de comunicaţii separat nu este o practică instituţională acceptabilă la nivel european”, a afirmat şeful diplomaţiei româneşti.
Acesta susţine că este necesar ca preşedintele şi Ministerul de Externe să discute în prealabil şi să transmită după aceea mesaje unitare ambasadorilor în străinătate. „Ca ministru de Externe, nu voi accepta să fie mesaje paralele sau să fie canale de comunicare paralele, directe cu ambasadorii , care să ocolească Ministerul de Externe”, a avertizat Corlăţean.
„Probabil, în cel mai scurt timp voi lua decizia să se instaleze şi la Cotroceni un sistem de comunicaţii direct cu ambasadele, pentru a preveni întâmplări pe care le-am trăit în care mesajul preşedintelui nu se transmite către misiuni diplomatice. Dacă voi constata că se menţine această tendinţă, vom comunica direct. Sper să nu fie cazul, odată cu venirea domnului ministru Corlăţean, dar dacă va fi cazul o voi face fără reţineri”, le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor români, exprimându-şi speranţa că nu vor mai fi cazuri de transfer de influenţă de la partid la misiunile diplomatice şi că nu va mai auzi de ambasadori şi consuli care răspund la comenzi de partid.
La reuniunea de la Cotroceni, Traian Băsescu a mai spus că ştie foarte bine că sunt capitale în care ambasadorii statelor membre UE se întâlnesc fără a-l invita şi pe ambasadorul român, „tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România”.
„Este surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut Comisiei Europene un drept dat chiar de Tratatul UE, acela de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre”, a spus Băsescu.
„Cred că prin atitudine ne-am făcut foarte mult rău şi ştiu că sunt capitale în care se întâlnesc ambasadorii statelor membre fără a mai invita şi ambasadorul României tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România. S-a produs brusc o deteriorare a imaginii, e de datoria diplomaţiei să redeschidă dialogul cu statele membre şi instituţiile UE”, a susţinut Traian Băsescu.