Numele femeii, conform unei inscripţii funerare, era Neko.
Mormântul, în forma unei cutii, a fost descoperit intact în cripta din Episkopi, un monument funerar din perioada romană, transformat ulterior în biserică şi mănăstire bizantine.
În mormânt au fost descoperite brăţări, inele, un colier lung, o cataramă pe care este încrustată figura unei femei – toate din aur -, vaze din metal şi sticlă, precum şi fragmente din îmbrăcămintea femeii.
Cripta aflată într-o stare bună de conservare de pe mica insulă, aparţinând Cicladelor, situate la sud-est de Atena, a fost cel mai probabil construită pentru a adăposti mormântul, spun arheologii.
”Am fost surprinzători de norocoşi”, a declarat luni, pentru Reuters, Dimitris Athanassoulis, directorul Eforatului Antichităţilor din Ciclade. ”Acesta este mausoleul lui Neko”.
”Este o descoperire rară. Unul dintre cele mai impresionante monumente din regiunea Mării Egee are o identitate. Ştim acum cine este persoana pentru care a fost construită clădirea, avem rămăşiţele ei, numele ei.”
În ciuda atacurilor hoţilor de morminte din trecut şi a schimbării destinaţiei clădirii de-a lungul secolelor, mormântul lui Neko a fost descoperit intact deoarece era ascuns într-un unghi mai puţin vizibil între două ziduri aflate la subsolul clădirii, a mai spus Athanassoulis.
Acesta a mai precizat că Neko avea legături de rudenie în insulă, dar nu se ştie cu siguranţă dacă provenea chiar din Sikinos.
”Acum încercăm să aflăm mai multe despre ea”, a spus acesta. ”Suntem încă la început”.