UPDATE: Cei patru candidaţi înscrişi pentru funcţia de procuror şef al DNA îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei, se arată într-un anunţ publicat marţi pe site-ul MJ.
Potrivit anunţului, cei patru procurori vor susţine un interviu joi la sediul Ministerului Justiţiei, începând cu ora 9,00.
Cei patru candidaţi înscrişi la selecţia pentru şefia DNA sunt Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr – procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob – procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu – procuror şef serviciu în structura centrală a DNA.
Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.
„Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, preciza MJ.
UPDATE: Potrivit unor surse România TV, niciun candidat nu va fi admis, iar procedura de desemnare a şefului DNA va fi reluată.
Vineri se decide cine ar putea să o înlocuiască pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA. „Direcţia de Resurse Umane (…) va verifica să vadă dacă fiecare dosar conţine toate piesele necesare. Mâine, membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale. Joi, începând cu ora 9,00, voi convoca membrii comisiei pentru interviu, evident, şi candidaţii. După care, vineri, deliberăm, ajungem la o concluzie, funcţie de care continuăm procedura”, a precizat Toader, la sediul Ministerului Justiţiei.
El a adăugat că este foarte posibil ca unul dintre cei patru să fie desemnat candidat pentru şefia DNA, dar, în aceeaşi măsură, este foarte posibil ca niciunul să nu fie propus, în acest caz fiind reluată procedura.
“E adevărat că eu mă aşteptam la mai mulţi candidaţi, la mai multe dosare (…), dar aici am în vedere două lucruri: în primul rând sunt convins că în rândul procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale, care îşi doreau poate să devină şefi la DNA se meţine încă acea mentalitate, opinie, potritivt căreia desemnarea este o procedură cu un câştigător dinainte. Am în vedere faptul că nominalizarea precedentă de acum doi ani şi ceva de zile s-a făcut fără procedură, fără competiţie, fără contracandidat, fără o comisie de desemnare a procurorului-şef şi ştim bine la ce ne referim. Aceeaşi persoană, în urmă cu 5 ani şi ceva, a fost desemnată asemenea în detrimentul unui aviz negativ din partea secţiei de procurori a CSM. (…) Va fi o procedură transparentă (…) şi vom vedea dintre cei patru candidaţi dacă şi cine îndeplineşte exigenţele legale, manageriale pentru a fi propus drept candidat la şefia DNA”, a mai spus el, la România TV
Întrebat dacă există posibilitatea să organizeze un alt concurs de candidaturi dacă niciunul dintre cei patru candidaţi nu va promova interviul, ministrul Justiţiei a spus: „Sigur, până la urmă nu e vorba de mulţumirea sau nemulţumirea mea, e vorba de exigenţele pe care trebuie să le îndeplinească viitorul şef al DNA. (…) E posibil să avem pe cineva dintre cei patru candidaţi pentru şefia DNA, după cum tot posibil este ca niciunul să nu îndeplinească exigenţele, şi atunci să reluăm procedura”.
Legat de responsabilităţile procurorului şef al DNA, Tudorel Toader a spus că acesta trebuie să sporească încrederea oamenilor în actul de justiţie şi să nu mai existe oameni nevinovaţi care să fie arestaţi.
„Viitorul procuror-şef al DNA trebuie să îmbunătăţească activitatea DNA, să crească încrederea în actul de justiţie, să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, trimişi în judecată, să nu mai avem vinovaţi care să nu fie trimişi în judecată. Ceea ce spuneam eu în raportul de 20 de puncte (de evaluare a activităţii fostului procuror-şef al DNA) nu s-a întâmplat sub fosta conducere a DNA”, a adăugat Tudorel Toader.
Cei patru procurori care şi-au depus candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de procuror-şef al DNA sunt: Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr – procuror-şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob – procuror-şef adjunct al DNA şi Elena Grecu – procuror-şef serviciu în structura centrală a DNA.
Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.