Aproape 300 de angajaţi ai Oltchim s-au adunat, miercuri, în curtea combinatului pentru a protesta faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului, solicitând de urgenţă vizita premierului Victor Ponta, şi faţă de faptul că nu şi-au primit banii şi bonurile de masă de două luni.
Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat că este vorba despre un protest spontan faţă de situaţia în care se află combinatul, susţinând că se urmăreşte „lichidarea societăţii”. Oamenii sunt nemulţumiţi că de două luni nu şi-au mai primit salariile, dar şi din cauză că activitatea combinatului a fost sistată.
În urma protestelor, şeful Oltchim, Constantin Roibu, dar şi alţi 15 directori şi-au dat demisia. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu sindicaliştii. El a declarat că unitatea nu se va închide, ci se va privatiza.
Angajaţii ameninţă însă, că vor protesta şi următoarele zile.
„Oamenii au plecat acum spre casă, vor reveni mâine (n.r. – joi) şi vom vedea ce va fi. Sunt supăraţi în continuare. Ei sunt nemulţumiţi în primul rând pe mine şi pe conducere, dar eu am făcut tot ceea ce era posibil ca situaţia să se normalizeze. (…) Îl aşteptăm acum pe domnul ministru Liviu Pop pentru a discuta cu dânsul şi cu conducerea„, a declarat liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.
Diculoiu a precizat că el a fost cel care i-a îndemnat pe protestatari să intre în sediul Oltchim pentru a discuta cu reprezentanţii combinatului.
„Nu au fost incidente, cei peste 100 de oameni au intrat la discuţii cu conducerea fără a provoca pagube sau incidente. Au intrat la îndemnul meu, rugându-i să fie linştiţi şi au fost. A fost o discuţie cu managerul general adjunct Radu Olaru, oamenii i-au spus că sunt disperaţi deoarece nu au luat banii şi tichetele de masă pe ultimele două luni”, a mai spus Mihai Diculoiu.
Iniţial, protestatarii au cerut ca directorul general al combinatului Oltchim, Constantin Roibu, să vină să discute cu ei, însă acesta nu a ieşit în mijlocul oamenilor. Ulterior, conducerea unităţii a cerut ca şase salariaţi să intre la discuţii cu reprezentanţii combinatului, solicitarea fiind însă ignorată, aproximativ o sută de angajaţi năpustindu-se în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente şi fără să fie necesară intervenţia agenţilor de pază aflaţi la faţa locului.
„Am cerut demisia conducerii combinatului şi a liderului sindical Mihai Diculoiu, deoarece suntem nemulţumiţi şi de activitatea lui şi cerem premierului Victor Ponta să rezolve problema combinatului Oltchim şi a locurilor noastre de muncă, întrucât în caz de privatizare nu este fixat un număr anume de salariaţi prevăzuţi să rămână”, a spus unul dintre protestatari.
De asemenea, el a spus că angajaţii combinatului nu şi-au mai primit salariile şi bonurile de masă de două luni.
La sfârşitul lunii august, aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu din cadrul Combinatului Oltchim au protestat faţă de decizia de trimitere în şomaj a peste 500 angajaţi. Ulterior, conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a renunţat la planul de a trimite în şomaj tehnic 506 angajaţi, în perioada 27 august – 30 septembrie.
Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea informa că va trimite în şomaj tehnic 506 de angajaţi, în perioada 27 august-30 septembrie,din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activităţii de petrochimie de la Piteşti.
Compania Oltchim va fi privatizată în luna septembrie, la cererea Fondului Monetar Internaţional.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania (cu 18,3% din titluri) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie (14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services).