Băsescu: Vom atrage şase miliarde de euro. Ponta: o minciună şi o iluzie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Economist Conferences Bucharest Summit, că în 2012 România va atrage şase miliarde de euro din fondurile structurale. Invitat la aceeaşi conferinţă, liderul PSD Victor Ponta a calificat afirmaţiile şefului statului drept "o iluzie" şi "o minciună".
Romania TV
24 nov. 2011, 09:40
Băsescu: Vom atrage şase miliarde de euro. Ponta: o minciună şi o iluzie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi,  că în 2012 România va atrage şase miliarde de euro din fondurile structurale, lucru prevăzut în bugetul de stat.

„Despre bugetul anului 2012, ne vom continua politica anului 2011, adică, pe de o parte, reducerea costurilor de funcţionare a statului, reducerea costurilor nejustificate legate de asistenţă socială şi diverse beneficii (…) generate de nevoile electorale, iar, pe de altă parte, o creştere a investiţiilor statului”, a precizat Traian Băsescu.

El a mai spus că, potrivit anunţului Eurostat de miercuri, România este ţara care, în 2010, a avut cel mai mare procent din PIB destinat investiţiilor, adică 5,9%.

Băsescu a precizat că bugetul pentru anul 2012 nu vizează numai invetiţii, ci şi accelerarea procesului de reducere a dependenţei României de împrumuturile externe.

„De aceea se face un salt destul de puternic de la un deficit de 4,4% anul acesta la un deficit de 1,9% anul viitor. Sigur, este un salt care pare greu de realizat, mai ales că şi planificarea creşterii economice a fost prudentă – o creştere de numai 1,5% anul viitor. Având însă un argument foarte puternic – dacă anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la circa 1-1,5 miliarde, anul viitor planificăm prin bugetul de stat o absorbţie de şase miliarde, chiar dacă scepticii spun patru miliarde. Obiectivul este şase miliarde şi-i vom absorbi, pentru că ştiu foarte bine cum s-a modificat mecanismul de absorbţie şi cred că avem şanse foarte mari să absorbim şase miliarde, şi nu patru, atât cât spun scepticii. Sigur, optimiştii spun opt miliarde, pentru că atât este alocarea pentru anul viitor. Eu spun şase, încercând ca orice preşedinte să facă o mediere între optimişti şi pesimişti”, a conchis Băsescu.

Prezent la aceeaşi conferinţă, liderul PSD Victor Ponta a arătat că atragerea unor fonduri europene de şase milioane de euro în 2012, aşa cum a precizat preşedintele Traian Băsescu, reprezintă „o iluzie” şi „o minciună” care nu poate fi crezută de niciun om serios.

„Este o iluzie şi este o minciună şi nu cred că putem să mai minţim, cel puţin, nu ştiu, poate pe români mai poate domnul Băsescu, dar pe oamenii foarte pregătiţi (…) nu. După ce ai absorbit 3,5% din 2007 şi până azi, în patru ani, să sari deodată la 50% într-un an – asta chiar nu crede niciun om serios. Nici vorbă de aşa ceva”, a spus Ponta, la Economist Conferences Bucharest Summit.

 

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!