UPDATE Ambasada Suediei la Bucureşti revine cu o precizare la subiectul plăcuţelor de înmatriculare. Ambasada arată că, deşi numerele preferenţiale sunt valabile şi în afara Suediei, şoferul trebuie să aibă la el şi numerele originale, să le monteze în caz că ţara în care se află nu acceptă numerele personalizate.
Decizia ce tip de numere sau maşini sunt acceptate în afara Suediei aparţine ţării gazdă, mai precizează Ambasada.
___________
„La ora 5.50 am fost oprit în trafic, pe Bulevardul 1 Decembrie, de un echipaj de Poliție. Eram în mașină cu copilul meu de 8 ani. Mi-au dat jos plăcuțele de înmatriculare și m-au condus la secția de la Udriște. Acolo mi-au reținut și permisul. Polițiștii mi-au spus că nu am voie să circul cu aceste plăcuțe în afara Suediei. Nu înțeleg de ce vineri plăcuțele erau valide, când m-a oprit poliția rutieră din Craiova, iar azi nu mai sunt valide”, a declarat Răzvan Ștefănescu pentru G4Media.ro.
Poliţia Rutieră a confirmat informaţia, cu precizarea că şoferul s-a ales cu dosar penal.
„Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliție al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani.
Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanșării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situației juridice în ceea ce privește regimul de înmatriculare și circulație și a vehiculului pe drumurile publice.
În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulație în România”, faptă prev. și ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal.
În continuare, polițiștii subunității noastre efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru stabilirea situației de fapt și a regimului de circulație internațională pe teritoriul statelor Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al poliţiei.
Totuşi, Ambasada Suediei susţine într-o postare pe Facebook că numerele de înmatriculare preferenţiale, de genul celui de pe Audi-ul românului, sunt valabile pe tot teritoriul Uniunii Europene, cu condiţia ca proprietarul maşinii să aibă la el atât documentele pentru numerele originale, cât şi pe cele pentru numerele preferenţiale.
Pe de altă parte, Poliţia Rutieră afirmă că a avut un schimb de informaţii cu Interpol Suedia şi numerele preferenţiale nu sunt valabile în afara Suediei.
„De asemenea, în urma verificării în bazele de date, s-a constatat că autoturismul deţine alt număr de înmatriculare decât cel aplicat”, mai arată Biroul de presă al Brigăzii Rutiere.
Poliţia susţine că art. 36, alin. (3), cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…)”, context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează şi în bazele de date.