1. Banana – pentru stres şi anxietate
Data viitoare cand cineva te scoate din sarite, in loc sa arunci cu pixul in perete sau sa aprinzi o tigara, manaca o banana. O banana de marime medie are doar 105 calorii, 14 g de zahar, te satura, iti ridica putin glicemia si iti asigura 30% din necesarul zilnic de vitamina B6, cea care ajuta creierul sa produca serotonina, hormonul relaxarii. Asadar, o banana medie tepoate ajuta sa te calmezi inainte de a face sau spune ceva ce cei regreta.
2. Stafidele – pentru tensiune ridicată
60 de stafide (cam o mana) contin 1 gram de fibre si 212 miligrame de potasiu, ambele recomandate pentru dieta zilnica a hipertensivilor. Numeroase studii arata ca polifenolii din alimentele derivate din struguri (ca stafidele, vinul, sucul) sunt eficienti in mentinerea sanatatii cardiovasculare, inclusiv prin scaderea tensiunii arteriale.
3. Iaurtul – pentru constipaţie sau balonare
O ceasca si jumatate de iaurt cu culturi bacteriene active ajuta la tranzitia mai eficienta a alimentelor prin tractul gastrointestinal. Deasemenea, bacteriile benefice din iaurt imbunatatesc capacitatea organismului de a digera fasolea si lactoza din produsele lactate, care pot provoca balonare.
4. Caisele – pentru prevenirea pietrelor la rinichi
Patru caise uscate contin 2 grame de fibre, doar 3 mg de sodiu si 325 mg de potasiu – toate acestea impiedica mineralele sa se acumuleze in urina si sa formeze cristale de oxalat de calciu, cele mai comune pietre la rinichi.
5. Tonul la conservă – pentru proasta dispoziţie
O portie de aproximativ 90 g de ton la conserva contine cam 800 mg de acizi grasi Omega-3, care, conform studiilor, pot trata starile proaste, depresive sau anxioase. Acizii grasi din peste sunt recomandati de Asociatia Americana de Psihiatrie ca parte eficienta a tratamentului depresiei. Daca nu-ti place pestele, inveseleste-te rontaind un covrig. Cele 37 de grame de carbohidrati iti vor oferi o doza de serotonina suficienta ca sa iti ridice moralul.
6. Ceaiul de ghimbir – pentru greaţă
Zeci de studii arata ca ghimbirul (1/4 de lingurita de praf, ½ – 1 lingurita de radacina pisata sau o cana de ceai de ghimbir) poate indeparta greata cauzata de sarcina sau de rau de masina, de mare, etc. Cercetatorii nu sunt siguri care dintre compusii ghimbirului anihileaza greata, dar este un remediu fara riscuri si fara niciunul din efectele secundare ale medicamentelor antivomitive (gura uscata, somnolenta).
Citeste continuarea pe Sfatulparintilor.ro