Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, că procurorul general îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului şi îşi doreşte ca această autoritate să fie exercitată într-o manieră cât mai „discretă”, dar funcţională.
Toader a afirmat că relaţia dintre cei doi depinde de cum înţelege fiecare să-şi exercite atribuţiile.
„Depinde foarte mult de cei doi subiecţi: cum înţelege unul să-şi exercite autoritatea, în limite constituţionale, cum înţelege celălalt să-şi desfăşoare activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei”, a mai spus Toader.
El a dat exemple de activităţi în care Parchetul General a cerut opinia Ministerului Justiţiei în dezvoltarea şi desfăşurarea activităţii.
Toader a explicat, în susţinerea ideii că procurorul general este sub autoritatea ministrului, că „anual, procurorii, cel general şi adjuncţii, prezintă un raport la Ministerul Justiţiei”.
„Trebuie să avem grijă ca această autoritate să fie exercitată într-o manieră discretă, dar într-o manieră funcţională, operaţională”, a mai spus ministrul Justiţiei.
Întrebat dacă este operaţională şi funcţională autoritatea exercitată în prezent asupra procurorului general, Toader a răspuns: „tinde să devină operaţională” şi a explicat de ce foloseşte termenul „tinde”, făcând referire la divergenţe de opinie cu procurorul general, în special în chestiunea susţinerii fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Potrivit lui Toader, procurorul general Augustin Lazăr a avut un „parti-pris de susţinere a doamnei Kovesi”.
Întrebat despre evaluarea procurorului general, Toader a răspuns: „Evaluarea este continuă”.
Ministrul Justiţiei a refuzat să precizeze când vor exista nişte concluzii ale acestei evaluări.
„Când tragem linie, atunci vedem”, a mai spus Toader.