Bilanţul ministrului Educaţiei: Modificarea metodologiei acordării gradaţiilor de merit, stimulente pentru elevii cu 10

Modificarea metodologiei acordării gradaţiilor de merit pentru profesori, acordarea de stimulente pentru elevii cu 10 la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională, repartizarea locurilor bugetate în universităţi în funcţiile de domeniile prioritare, reducerea birocratizării şi introducerea cursurilor de etică în facultăţi sunt câteva dintre ceea ce ministrul Educaţiei Valentin Popa cataloghează drept „mari realizări” în primele şase luni de mandat.
Romania TV
02 aug. 2018, 12:45
Bilanţul ministrului Educaţiei: Modificarea metodologiei acordării gradaţiilor de merit, stimulente pentru elevii cu 10

„Facem o prezentare a marilor realizări ale ministerului nostru. Primul subiect este şi prima măsură din programul de guvernare, şi anume asigurarea unui cadru legislativ, o nouă lege a Educaţiei. Au fost trei luni de dezbateri intense, am observat şi interesul participanţilor pentru dezbateri, chiar am fost făcut plăcut surprins, nu au vrut deloc pauză. Am încercat să analizăm statusul actual al sistemului. Domeniile cheie de intervenţie în care ne vom concentra să stabilim şi problemele, dar şi soluţiile sunt cercetarea, evaluarea, formarea cadrelor didactice, finanţarea, curriculumul. S-a discutat câte ore să fie pe săptămână, cum să arate programele, planurile cadru, paradigma mai multe discipline-mai puţine discipline. (…) Vom avea o soluţie în toamnă la această problemă”, a declarat joi ministrul Valentin Popa, în cadrul unei conferinţe de presă pentru prezentarea raportului de bilanţ la şase luni de mandat.

Ministrul a mai enumerat printre realizări creşterea salariilor profesorilor de la 1 martie, creşterea tarifelor nete pentru evaluatorii şi cadrele didactice implicate în organizarea examenului de Evaluare Naţională şi plata profesorilor implicaţi în organizarea olimpiadelor, modificarea metodologiei acordării gradaţiilor de merit prin creşterea punctajelor pentru unele criterii de evaluare şi proiectele privind pregătirea cadrelor didactice.

Valentin Popa a vorbit şi despre unităţile de învăţământ construite sau modernizate, precizând că în primele şase luni ale acestui an au fost finalizate 13 grădiniţe şi patru şcoli, iar până la sfârşitul anului vor mai fi realizate alte 15 grădiniţie şi cinci şcoli, scrie News.ro.

„Un subiect extrem de mediatizat şi care sunt sigur că va fi reluat la începutul anului şcolar este cel legat de unităţile şcolare care nu au grupuri sanitare. Am făcut un inventar la începutul anului şi există 2.219 unităţi de învăţământ fără apă şi canalizare. 863 sunt deja incluse în diverse proiecte de finanţare. Pentru restul propunem un program naţional”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Referitor la manualele şcolare, Popa a spus că anul acesta peste 500.000 de elevi vor beneficia de manuale noi, acestea regăsindu-se deja în format electronic pe site-ul ministerului.

De asemenea, ministrul a amintit şi de proiectul Wifi Campus, care are un buget de 45 de milioane de euro, 4.500 de şcoli urmând să fie dotate cu internet wifi, precum şi de platforma e-learning, care este încă în curs de realizare.

El a trecut la capitolul realizări şi majorarea valorii sprijinului financiar de la 180 de lei la 250 de lei şi creşterea plafonului maxim de la 150 de lei la 500 de lei pentru programul prin care este sprijinită achiziţionarea de calculatoare, reducerea birocratizării prin renunţarea la 70 la sută dintre formulare, introducerea cursurilor de etică în facultăţi, creşterea burselor pentru studenţi şi reglementarea înfiinţării unor noi programe de doctorat.

„Am reglementat şi înfiinţarea unor noi programe de doctorat. De la emiterea ordinului au fost 23 de solicitări. A fost o cerinţă a Consiliului Naţional al Rectorilor, pentru că nu exista un cadru legal până acum. 14 solicitări au fost deja aprobate”, a precizat Valentin Popa.

O altă modificare în domeniul educaţiei se referă la majorarea cu 15 la sută a burselor pentru românii din străinătate şi pentru etnicii români.

„O singură ordonanţă de urgenţă care modifică legea educaţiei a fost adoptată de Guvernul României în aceste şase luni. (…)  Această ordonanţă armonizează şi terminologia din două legi în privinţa acordării burselor pentru românii de pretundineni şi etnicii români. Intenţionăm ca prin hotărâre de Guvern (adoptată în iunie anul acesta, n.r.) să majorăm cu aproximativ 15 la sută valoarea burselor pentru românii de pretudindeni şi pentru etnicii români. Această ordonanţă asigură posibilitatea ca universităţile să asigure burse cetăţenilor străini şi posibilitatea înfiinţării şi finanţării unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, posibilitate care nu exista până în acest moment”, a explicat ministrul Educaţiei.

Totodată, în primele şase luni ale anului au fost oferite stimulente financiare elevilor care au avut media 10 la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională, a mai spus Valentin Popa. Ministrul consideră o realizare importantă şi repartizarea locurilor bugetate la universităţi, în funcţie de domeniile prioritate pentru România, însă consideră că cel mai mare proiect al Ministerului Educaţiei este cel referitor la reducerea abandonului în şcolile din mediul rural.

„Este un proiect centrat pe elev şi pe profesor. Sunt propuse 200.000 de burse în valoare de 2.000 de lei pentru elevii cu mai puţin de 10 absenţe. Pentru profesori, aceştia vor fi plătiţi cu 112 lei/oră la care se adaugă spor de mobilitate de 20 la sută. Va există şi o componentă de investiţii, 1.300 de şcoli gimnaziale vor primi pachete educaţionale pentru laboratoare, hărţi, materiale sportive, tehnică IT sau mobilier. Vor putea fi decontate şi activităţi din cadrul Săptămânii altfel, precum bilete la spectacole. În medie, fiecare unitate şcolară va primi pentru acrste pachete 24.000 de euro”, a mai spus Valentin Popa.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Vești proaste în perioada alegerilor pentru toți românii care stau la curte. Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate. Se aplică imediat
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Senatorul american Mike Rounds: Nu se poate avea încredere în Rusia pentru negocieri de pace cu Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în ROMÂNIA chiar de ALEGERI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy