„Facem o prezentare a marilor realizări ale ministerului nostru. Primul subiect este şi prima măsură din programul de guvernare, şi anume asigurarea unui cadru legislativ, o nouă lege a Educaţiei. Au fost trei luni de dezbateri intense, am observat şi interesul participanţilor pentru dezbateri, chiar am fost făcut plăcut surprins, nu au vrut deloc pauză. Am încercat să analizăm statusul actual al sistemului. Domeniile cheie de intervenţie în care ne vom concentra să stabilim şi problemele, dar şi soluţiile sunt cercetarea, evaluarea, formarea cadrelor didactice, finanţarea, curriculumul. S-a discutat câte ore să fie pe săptămână, cum să arate programele, planurile cadru, paradigma mai multe discipline-mai puţine discipline. (…) Vom avea o soluţie în toamnă la această problemă”, a declarat joi ministrul Valentin Popa, în cadrul unei conferinţe de presă pentru prezentarea raportului de bilanţ la şase luni de mandat.
Ministrul a mai enumerat printre realizări creşterea salariilor profesorilor de la 1 martie, creşterea tarifelor nete pentru evaluatorii şi cadrele didactice implicate în organizarea examenului de Evaluare Naţională şi plata profesorilor implicaţi în organizarea olimpiadelor, modificarea metodologiei acordării gradaţiilor de merit prin creşterea punctajelor pentru unele criterii de evaluare şi proiectele privind pregătirea cadrelor didactice.
Valentin Popa a vorbit şi despre unităţile de învăţământ construite sau modernizate, precizând că în primele şase luni ale acestui an au fost finalizate 13 grădiniţe şi patru şcoli, iar până la sfârşitul anului vor mai fi realizate alte 15 grădiniţie şi cinci şcoli, scrie News.ro.
„Un subiect extrem de mediatizat şi care sunt sigur că va fi reluat la începutul anului şcolar este cel legat de unităţile şcolare care nu au grupuri sanitare. Am făcut un inventar la începutul anului şi există 2.219 unităţi de învăţământ fără apă şi canalizare. 863 sunt deja incluse în diverse proiecte de finanţare. Pentru restul propunem un program naţional”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Referitor la manualele şcolare, Popa a spus că anul acesta peste 500.000 de elevi vor beneficia de manuale noi, acestea regăsindu-se deja în format electronic pe site-ul ministerului.
De asemenea, ministrul a amintit şi de proiectul Wifi Campus, care are un buget de 45 de milioane de euro, 4.500 de şcoli urmând să fie dotate cu internet wifi, precum şi de platforma e-learning, care este încă în curs de realizare.
El a trecut la capitolul realizări şi majorarea valorii sprijinului financiar de la 180 de lei la 250 de lei şi creşterea plafonului maxim de la 150 de lei la 500 de lei pentru programul prin care este sprijinită achiziţionarea de calculatoare, reducerea birocratizării prin renunţarea la 70 la sută dintre formulare, introducerea cursurilor de etică în facultăţi, creşterea burselor pentru studenţi şi reglementarea înfiinţării unor noi programe de doctorat.
„Am reglementat şi înfiinţarea unor noi programe de doctorat. De la emiterea ordinului au fost 23 de solicitări. A fost o cerinţă a Consiliului Naţional al Rectorilor, pentru că nu exista un cadru legal până acum. 14 solicitări au fost deja aprobate”, a precizat Valentin Popa.
O altă modificare în domeniul educaţiei se referă la majorarea cu 15 la sută a burselor pentru românii din străinătate şi pentru etnicii români.
„O singură ordonanţă de urgenţă care modifică legea educaţiei a fost adoptată de Guvernul României în aceste şase luni. (…) Această ordonanţă armonizează şi terminologia din două legi în privinţa acordării burselor pentru românii de pretundineni şi etnicii români. Intenţionăm ca prin hotărâre de Guvern (adoptată în iunie anul acesta, n.r.) să majorăm cu aproximativ 15 la sută valoarea burselor pentru românii de pretudindeni şi pentru etnicii români. Această ordonanţă asigură posibilitatea ca universităţile să asigure burse cetăţenilor străini şi posibilitatea înfiinţării şi finanţării unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, posibilitate care nu exista până în acest moment”, a explicat ministrul Educaţiei.
Totodată, în primele şase luni ale anului au fost oferite stimulente financiare elevilor care au avut media 10 la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională, a mai spus Valentin Popa. Ministrul consideră o realizare importantă şi repartizarea locurilor bugetate la universităţi, în funcţie de domeniile prioritate pentru România, însă consideră că cel mai mare proiect al Ministerului Educaţiei este cel referitor la reducerea abandonului în şcolile din mediul rural.
„Este un proiect centrat pe elev şi pe profesor. Sunt propuse 200.000 de burse în valoare de 2.000 de lei pentru elevii cu mai puţin de 10 absenţe. Pentru profesori, aceştia vor fi plătiţi cu 112 lei/oră la care se adaugă spor de mobilitate de 20 la sută. Va există şi o componentă de investiţii, 1.300 de şcoli gimnaziale vor primi pachete educaţionale pentru laboratoare, hărţi, materiale sportive, tehnică IT sau mobilier. Vor putea fi decontate şi activităţi din cadrul Săptămânii altfel, precum bilete la spectacole. În medie, fiecare unitate şcolară va primi pentru acrste pachete 24.000 de euro”, a mai spus Valentin Popa.