Raed Arafat s-a aflat, vineri, la Iaşi, unde a participat la o ceremonie în cadrul căreia SMURD Iaşi a primit două motociclete pentru intervenţiile în caz de urgenţă, el precizând că acest concept este folosit cu succes în alte ţări.
„Vorbim de un concept pe care îl introducem în oraşele mari. Motocicletele nu sunt o invenţie în România ca să fie folosite în sistemul medical de urgenţă. Sunt folosite în alte ţări şi dau ca exemplu Marea Britanie, Ungaria sau Israel. Din informaţiile pe care mi le-au dat colegii din Israel, acolo există în jur de 500 de motociclete, care sunt folosite pentru acordarea primului ajutor”, a spus Raed Arafat, potrivit news.ro.
El a precizat că unităţile SMURD din Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Timişoara au fost deja dotate cu motociclete.
„Şi dacă vom câştiga trei minute în plus la o intervenţie, mai ales la un stop cardiac, noi dăm o şansă la viaţă unui om care este la nevoie. Există poveşti deja la Bucureşti, unde sistemul funcţionează de mai mult timp şi unde motocicleta a ajuns cu câteva minute înainte să vină ambulanţa. Paramedicul de pe motocicletă a defibrilat pacientul, până a sosit prima ambulanţă, pacientul avea ritmul cardiac recuperat, bolnavul era recuperat şi putea să fie dus la spital cu ritm cardiac”, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat.
O motocicletă echipată special pentru intervenţiile de urgenţă costă 25.000 de euro, iar fondurile necesare investiţiei provin de la Fundaţia pentru SMURD, unde contribuabilii au direcţionat 2% din impozit, dar şi din partea reţelei de magazine Lidl.
„Este foarte importantă implicarea comunităţii pentru derularea de proiecte care vin în sprijinul salvării de vieţi”, a adăugat Raed Arafat.
Cele două motociclete sunt echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării rapide a primului ajutor: defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secreţii şi geantă medicală de urgenţă şi alte echipamente specifice. De asemenea, motocicletele vor fi dotate şi cu dispozitive de avertizare sonoră şi luminoasă, dar şi cu sisteme speciale de comunicaţii.
Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) timpul de răspuns al motocicletelor SMURD la intervenţie, în Capitală, este de doar 3 – 5 minute în medie, comparativ cu media de aproximativ 8 minute a unei ambulanţe.
Doar în Bucureşti, motocicletele SMURD au interbenit în peste 4.000 de cazuri, doar în 2016 şi 2017.