Este cazul unui bărbat din Piatra Neamţ care s-a trezit cu o înştiinţare de la ANAF privind care este rugat să confirme faptul că a ales să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o parohie de care nici nu auzise până atunci, scrie Adevărul.
„În plic, o Notificare ce mă înştiinţează că Parohia Pogorârea S.F. Duh din Piatră Neamţ (biserica de la Gară, am aflat mai târziu) vrea cei 2 % din impozitul meu pe profit şi că, dacă nu merg în termen de 30 de zile de la primirea plicului să ANULEZ acel formular, automat banii se vor duce în contul şmecherilor. Văd un număr de telefon de la ANAF, sun pentru lămuriri, primesc răspuns că nu ştiu exact cum s-a întâmplat, dar îmi zic că e clar că ar trebui să merg să depun notificarea cu semnătură şi dată şi cu menţiunea că nu doresc să le dau lor banii. Am întrebat, aşa, ştiu că degeaba, dacă e normal ca din banii şi din timpul meu, să răpesc pentru a anula ceva ce eu nu am semnat, completat, dorit vreodată să fac. Au zis că da, trebuie! (…) Am mers în pauza de serviciu la ANAF Piatra Neamţ, iar la ghişeu aflu că nu se ştiu foarte multe informaţii despre acest lucru, doar că au venit 1.000 de formulare 230 de la Parohia bisericii de la Gară. Nu stau în zona şi nu am completat vreodată nimic pentru ei. Întreb dacă există semnătură mea pe formularul respectiv, mi se spune că nu crede că există şi că de asta se trimit aceste notificări ca să confirmăm noi sau nu”, scrie, pe Facebook, Marius Gabur.
Acum, bărbatul încearcă să afle cum a ajuns respectiva parohie să obţină fără acord datele sale personale.
„Nu îmi vine să cred ce schemă de furt au conceput popa de la gara şi cu cineva de la ANAF Neamţ. Adică cineva, un aghiotant de-al şerifului de la gara a stat cu nopţile şi a completat 1.000 de formulare cu toate datele, eventual a avut şi CNP-uri, de pe vreun CD cu Lista Firme sau ceva , totul mai puţin semnăturile. Apoi, le-au trimis la ANAF la pescuit zic , pentru că procedura/formularul de notificare informează că dacă eu în 30 de zile nu merg la ANAF să infirm ce scrie acolo, automat intră în legalitate distribuirea acelor bani , către popa. Schema este foarte inteligentă dar nu şi legală, aşa arată”, mai scrie contribuabilul pe Facebook.
Bărbatul a mers şi la Parohie, dar n-a găsit niciun preot care să-l lămurească cu privire la suspiciunile pe care le are cu privire la posibile fapte de fals şi uz de fals, dar afirmă că acum va sesiza poliţia privind această situaţie.
„O întâlnire cu preotul nu cred că m-ar lamuri… Mai mult ca sigur o să fac o solicitare de lămurire la ANAF, în care să mi se argumenteze/ prezinte dovezi legate de formularul meu. Cine l-a depus? Apoi, voi face o plângere la Poliţie să afle (sper anul asta) cine s-a ocupat de fals în acte, cine a folosit datele mele şi de unde le-a luat?”, a declarat, pentru Adevărul, Marius Gabur.
Cazuri similare există şi în alte judeţe din ţară. În Argeş, spre exemplu, aproximativ 13% din totalul formularelor prelucrate de organele fiscale reprezintă cereri multiple depuse pentru două sau mai multe entităţi, situaţie în care se află şi două entităţi de cult din judeţul Argeş.