Călin Nistor a afirmat că începând de luni, procurorul Marin Nicolae, de la DNA structura centrală, va prelua conducerea biroului teritorial Ploieşti, începând de luni, după ce procurorul general Augustin Lazăr a semnat ordinul de delegare.
De asemenea, adjunctul DNA a mai spus că se delimitează de comportamentul de care sunt acuzaţi Lucian Onea, fostul şef al DNA Ploieşti şi Mircea Negulescu.
„Situaţia e una care afectează toată activitatea Direcţiei. Eu, la acest moment, pentru că nu am efectuat control, nu cunosc situaţia reală, dar în această perioadă au fost dispuse măsuri, au fost preluate toate dosarele care vizau membrii familiei Cosma”, a declarat procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, la B1Tv.
Pe 27 iulie, fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost puşi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ei având interdicţia de a comunica între ei şi cu anumite persoane, de a exercita profesia de procuror şi de a deţine arme.
Parchetul General susţine că, în anul 2015, Lucian Onea şi Mircea Negulescu au determinat prin constrângere un martor (Vlad Cosma – n.r.), ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia (Andreea Cosma – n.r.), să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/ liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Parchetul mai arată că deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, Lucian Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei, drept probe, documentele ticluite.
Călin Nistor, procuror-şef adjunct al DNA, a declarat că vineri, de fapt, din cele 300 de dosare instrumentate de Direcţie, în care sunt anchetaţi magistraţi, numai şase persoane sunt suspecţi şi două sunt inculpate, pentru restul cauzelor fiind demarate anchete pentru fapte.
„În cursul anului 2018, nu au fost decât 70 de dosare din acestea, care aveau magistraţi. Celelalte dosare sunt înregistrate la celelalte secţii sau servicii teritoriale din cadrul DNA. Pare un număr mare de dosare pe magistraţi, dar vă pot justifica de ce e atât de mare. În dreptul procesual penal eşti obligat să inregistrezi orice sesizare penală. Cel care sesizează indică fapta, făptuitorul, îţi dă datele, eşti obligat să înregistrezi sesziazarea şi se constituie cauză penală. Cele mai multe cauze din cele discutate sunt înregistrate în urma unor sesizări făcute de unele părţi din dosare civile sau părţi procesuale: nemulţumiţi că procurorul i-a trimis în judecată, că procurorul nu ştiu ce i-a făcut. În aceste 300 de cauze, sunt şase suspecţi şi doi inculpaţi, aceste persoane sunt în patru cauze”, a declarat procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, la B1TV.
Magistratul a mai subliniat că pentru restul de 296 de dosare s-a început anchetă in rem.
„Anul trecut, au fost soluţionate 370 de cauze cu magistraţi., Anul acesta au fost trimişi în judecată, din 1 ianuarie 2018 până la 1 iulie, doi magistraţi: de la o judecătorie din Timişoara şi un procuror din DNA”, a mai spus Nistor.
Adjunctul DNA Călin Nistor: Înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor e un lucru bun
Procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri, că înfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor este un lucru bun, motivându-şi afirmaţia prin menţionarea deciziei Curţii Constituţionale care arată că o astfel de structură reprezintă o dovadă de independenţă.