UPDATE 7: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, luni, că până în prezent autorităţile indoneziene nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de cutremurul produs pe în insula Lombok, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară. MAE precizează că misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru obţinerea unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate.
UPDATE 6: Bilanţul puternicului seism produs duminică pe insula Lombok din Indonezia a crescut la 142 de morţi, a indicat luni un oficial guvernamental local citat din DPA, însă cifra nu a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale care plasează în continuare numărul oficial al victimelor la 91.
Rosiady Sayuti, reprezentant al autorităţilor provinciei Nusa Tenggara de Vest, a declarat pentru postul de televiziune Metro TV că 142 de persoane au murit ca urmare a seismului cu magnitudinea de 6,9 înregistrat cu o zi în urmă.
„Multe case sunt complet distruse” a precizat el pentru Metro.
Sutopo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale, nu a confirmat însă acest număr, precizând că bilanţul oficial al victimelor este de 91, dar că este convins că va creşte.
Potrivit acestuia, mii de locuinţe şi alte clădiri au fost avariate în urma cutremurului, obligându-i pe rezidenţi să se refugieze în alte imobile.
Districtele North Lombok, East Lombok şi Mataram au fost cele mai grav afectate, a precizat acelaşi purtător de cuvânt, adăugând că cele mai multe dintre victime „au murit după ce au fost lovite de fragmente de ziduri desprinse din clădirile care s-au prăbuşit”.
Căutările demarate pentru găsirea victimelor au fost îngreunate de penele de electricitate şi ale sistemelor de comunicaţii.
Seismul a avariat şi o moschee cu două etaje în care se aflau localnici, însă victimele nu au putut fi recuperate din cauza lipsei de echipament adecvat, a adăugat Nugroho.
Cutremurul înregistrat cu o zi în urmă s-a produs la exact o săptămână după ce un alt seism, cu o intensitate uşor mai scăzută, a făcut 20 de victime pe aceeaşi insulă, aflată la est de Bali.
Cutremurul de duminică a avut loc la ora locală 19:46 (11:46 GMT), iar epicentrul său a fost plasat la 18 kilometri nord-est faţă de districtul North Lombok al insulei, la o adâncime de 15 kilometri.
După mişcarea tectonică, autorităţile au emis imediat o alertă de tsunami, însă aceasta a fost apoi anulată, după ce Agenţia Naţională de Geofizică a înregistrat o creştere de doar 13 centimetri a înălţimii valurilor care ajungeau în regiunile costiere învecinate.
Seismul a fost resimţit şi în insula învecinată Bali şi în partea estică a provinciei East Java.
UPDATE 5. 10:30 Aproximativ 900 de turişti indonezieni şi străini sunt în curs de evacuare de pe ‘Insulele Gili, din apropiere de Lombok, după seismul care a făcut 92 de morţi şi sute de răniţi, potrivit informaţiilor recente ale autorităţilor, iar 200 de turişti, indonezieni şi străini au fost evacuaţi din Insulele Gili. Aproximativ 700 de turişti sunt pe cale de a fi evacuaţi, a precizat, Luni, un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale de Gestionare a Catastrofelor, Sutopo Purwo Nugroho.
UPDATE 4. Cel puţin 82 de persoane şi-au pierdut viaţa iar alte câteva sute au fost rănite în urma seismului cu magnitudinea de 7 grade produs duminică în insula indoneziană Lombok, la o săptămână după ce un prim cutremur care a avut loc pe această insulă turistică, situată la est de Bali, a provocat 17 victime, transmite AFP, care citează un nou bilanţ al autorităţilor.
UPDATE 3. Agung Pramuja, un reprezentant al serviciilor de intervenţie din Mataram, principalul oraş al insulei, a indicat pentru AFP că bilanţul morţilor a ajuns la 37. Mai înainte, un purtător de cuvânt al echipelor de salvare din Mataram anunţase 19 persoane decedate. Printre acestea, se aflau un copil de un an şi o persoană de 72 de ani.
UPDATE 2. Cel puţin 19 persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului cu magnitudinea de 7 grade produs duminică în insula indoneziană Lombok, la o săptămână după ce un alt cutremur care a avut loc tot pe această insulă turistică situată la est de Bali a provocat alte 17 victime.
Acest bilanţ provizoriu al victimelor seismului de duminică a fost comunicat de un purtător de cuvânt al echipelor de salvare, care a mai menţionat că alte zeci de persoane au fost rănite.
UPDATE 1. Cel puţin trei persoane au murit în cutremurul care a afectat duminică insula turistică indoneziană Lombok şi care a fost resimţit pe insula vecină Bali. Seismul de duminică, în urma căruia a fost emisă pentru scurt timp o alertă de tsunami, a avariat clădiri până la Denpasar, pe insula Bali, inclusiv un magazin şi un terminal al unui aeroport, ale cărui panouri din plafon au fost „scuturate”, potrivit autorităţilor.
ŞTIREA INIŢIALĂ. Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs duminică în nordul insulei Lombok din Indonezia la o adâncime de 10.5 km, a anunţat Agenţia indoneziană de meteorologie, citată de AP.
Earthquake from Lombok has also been felt in Bali. Its impacted the building of the mall was failing apart. Im stilll shaking this is so scary #PrayForLombok pic.twitter.com/RyXMlT5bED
— indah (@bieberfeverids) August 5, 2018
În urma seismului a fost emisă şi o alertă de tsunami.
Aflată în apropiere de Bali, Lombok este cunoscută pentru plaje curate și pentru munţi. În această zonă, clădirile nu au voie să depășească înălțimea cocotierilor.