Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate şi presiunile inflaţioniste rămân prezente în economie, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale. Conform BNR, este anticipată o temperare, pe fondul reducerii semnificative a contribuţiei inflaţioniste a componentelor exogene, în timp ce la nivelul inflaţiei de bază este preconizat să se acumuleze presiuni, cu precădere în anul 2019. Rata anuală a inflaţiei IPC va rămâne în interiorul intervalului ţintei de la începutul anului 2019 şi până la orizontul proiecţiei.
Dezechilibrele comerciale, în contextul unui excedent de cerere şi a avansului importurilor, au rămas o problemă, a avertizat, miercuri, Isărescu.
”Există dezechilibre comerciale şi nu le corectăm încă. Corecţia va fi inevitabilă, deficitul comercial nu poate creşte la infinit. (…) Balanţa bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare”, a spus guvernatorul.
Exporturile României au urcat în primele cinci luni cu 8,8%, importurile au avansat cu 9,3%, iar deficitul comercial a crescut cu 12,3%, la 5 miliarde euro, potrivit datelor publicate în iulie de INS.
Isărescu a avertizat că datele din primele şase luni, care au indicat un avans al inflaţiei peste pragul de 5%, au creat aşteptări inflaţioniste.
”Rămân presiuni inflaţioniste în economie. (…) După aproape jumătate de an în care toţi au scris despre inflaţia de 5%, au apărut aşteptări inflaţioniste. Şi la agenţii economici, dar şi la bancheri”, a spus Isărescu.