Administraţia Penitenciarelor anunţă anchetă internă la Penitenciarul Jilava după moartea fostului judecător Stan Mustaţă

Administrația Națională a Penitenciarelor a anunţat că a fost demarată o anchetă internă la Penitenciarul București - Jilava după decesul fostului judecător Stan Mustaţă, care îşi ispăşea pedeapsa în această închisoare. 
Romania TV
09 aug. 2018, 10:56
Administraţia Penitenciarelor anunţă anchetă internă la Penitenciarul Jilava după moartea fostului judecător Stan Mustaţă

„În data de 8 august 2018, în jurul orei 22.00, s-a înregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul București – Jilava care se afla internată într-o rețea sanitară publică.

Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri: anunţarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate și urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor și împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului

Precizăm că persoana custodiată era înregistrată în evidența unității penitenciare cu afecțiuni medicale cronice.

De asemenea, la nivelul administrației locului de deținere a fost demarată o anchetă internă”, a anunţat Administrația Națională a Penitenciarelor, într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Fostul judecător Stan Mustaţă, aflat în detenţie pentru luare de mită, a murit

De altfel, avocata fostului judecător Stan Mustaţă a anunţat că va face plângere penală împotriva conducerii Penitenciarului Jilava şi va sesiza Ministerul Justiţiei (MJ) cu privire la situaţia din penitenciare după decesul fostului judecător.

„(Soţia lui Stan Mustaţă n.red.) mi-a povestit printre suspine şi lacrimi împrejurarea că ieri domnul Mustaţă a încetat din viaţă la ‘Carol Davila’, la spital, după ce fusese transferat din penitenciar în penitenciar, fără nicio motivaţie, fără nicio noimă, la 2 noaptea a fost transferat de la Jilava la Giurgiu, a vomat tot drumul, i-a fost foarte rău, la Giurgiu l-au dus la spitalul civil din Giurgiu, pentru că se afla într-o stare deplorabilă, l-au readus la Penitenciarul Jilava, l-au mai dus la un spital civil care nu avea dotările necesare, i-au montat un cateter când pe piciorul stâng, când pe piciorul drept, ulterior l-au readus în penitenciar, dânsul era sfârşit, era terminat, ca în final să-l ducă ieri la ‘Carol Davila’ la spital, unde s-a încercat montarea unui cateter performant, astfel încât să producă efectele necesare, numai că, din nefericire, în timpul intervenţiei, pentru că s-a demarat şi o dializă, domnul Mustaţă având probleme majore cu rinichii, s-a produs infarctul miocardic şi a decedat”, a spus avocatul Lorette Luca, pentru Agerpres.

Avocata a adăugat că Mustaţă avea probleme cardiace, renale, iar din ce ştie şi tumori maligne, care se pare că au evoluat. Ea nu crede că este vorba de culpă medicală în acest caz.

Fostul judecător Stan Mustaţă a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza unui infarct miorcardic suferit în timp ce i se făcea o dializă.

Stan Mustaţă fusese condamnat, în 11 mai 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la opt ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Complicea sa, fosta grefieră Mariana Curea, a primit o pedeapsă de patru ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Un alt inculpat din dosar, Ion Boraciu, a primit o pedeapsă de şase ani şi şase luni de închisoare, în timp ce Florian Alexandru urmează să execute o pedeapsă de cinci ani şi patru luni închisoare.

Pe fond, la Curtea de Apel, Stan Mustaţă a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani şi opt luni de închisoare pentru fapte de corupţie.

Mustaţă şi Curea au fost arestaţi preventiv în 30 aprilie 2014, printr-o decizie luată de aceeaşi instanţă.

În mai 2014, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Stan Mustaţă, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, pentru mai multe fapte de corupţie, după ce ar fi cerut bani, în mai multe rânduri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluţii favorabile acestora.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 2013, Stan Mustaţă, împreună cu inculpaţii Boraciu şi Alexandru, a constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Mariana Curea, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară.

În acest context, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile, au arătat anchetatorii.

„În ceea ce priveşte modul conspirativ în care comunicau membrii grupului, probaţiunea relevă că aceştia s-au întâlnit într-o locaţie considerată «sigură», ar fi vorbit şoptit, la ureche, atunci când era vorba despre intervenţiile din dosarele penale şi banii pretinşi în legătură cu obţinerea hotărârilor judecătoreşti. De asemenea, când discutau astfel de subiecte, obişnuiau să îndepărteze din cameră telefoanele mobile, în scopul de a nu fi interceptaţi prin intermediul lor. În acelaşi scop, discutau şi în baia imobilului, însă, această ultimă măsură de precauţie a fost ideea judecătorului Mustaţă”, potrivit unui comunicat al DNA.

Mustaţă susţinea într-un interviu acordat din închisoare că măsurile împotriva sa sunt determinate de faptul că i se ceruse să soluţioneze rapid dosarul omului de afaceri Dan Voiculescu, iar el a spus că nu poate încălca procedurile.


DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ai cont și card la ING? Banca, anunț important pentru clienți, toți sunt vizați
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)