Zece persoane au fost reținute după o bătaie cu bâte și topoare în care au fost implicate două clanuri de romi. Încăierarea a avut loc, în luna iulie, pe străzile din oraşul Târgu Neamţ. După o sesizare făcută la 112, la faţa locului a ajuns, iniţial, un poliţist, care însă nu a făcut faţă situaţiei. Acesta a fost nevoit să tragă în aer mai multe focuri de armă, dar cei implicaţi în bătaie nu s-au oprit. Astfel, la faţa locului s-au deplasat echipaje de intervenţie de la Poliţie şi Jandarmerie.
Poliţistul care a intervenit între rromii care se răfuiau pe o stradă din Târgu Neamţ în seara zilei de 5 iulie, este privit ca un erou în comunitatea sa. Joi, 9 august, Consiliul Local al oraşului urmează să îi acorde titlului de cetăţean de onoare, la propunerea primarului Daniel Harpa.
Cu toate astea, pentru şefii din MAI, Ovidiu Busuioc este pasibil de o cercetare disciplinară deoarece a ignorat prevederile din „Manualul de bune practici de intervenţie pentru poliţistul de ordine publică”. Ca să aplaneze conflictul dintre rromi, poliţistul s-a avântat singur între beligeranţi şi a tras cinci focuri de avertisment, în plan vertical. Într-un raport întocmit pe acest caz, corpul de control al MAI arată: „…nu a avut în vedere , , , nu a respectat regula tactică privind luarea …” Fără a ţine cont de condiţiile în care a avut loc intervenţia, superiorii susţin că Busuioc ar fi trebuit să ia la bătaie cele 50 de persoane înarmate cu bate, răngi şi topoare: „”. Constatările cuprinse în raportul de control i-au uluit pe sindicaliştii din Poliţie: „Ministerul Afacerilor Interne declară RĂZBOI propriilor angajaţi! Ori sunteţi proşti, ori sunteţi nebuni!”, a reacţionat Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Europol Neamţ.