Poliţia locală a respins rapid orice caracter „terorist” al incidentului şi a asigurat că acest mecanic al companiei Alaska Airlines avea tendinţe sinucigaşe şi a acţionat singur.
Circumstanţele în care tânărul a reuşit să facă să decoleze aparatul – un bimotor cu elice de tipul Bombardier Q400, cu o capacitate de maximum 90 de locuri – nu au fost detaliate de autorităţile aeroportului din Seattle-Tacoma, situat la câţiva kilometri sud de marea metropolă a statului Washington.
O înregistrare video realizată de un amator, care circulă pe reţelele de socializare, arată aparatul efectuând un tonou lent, iar apoi un looping încheiat la nivelul apei şi redresându-se ulterior. Toate aceste figuri acrobatice au avut loc sub supravegherea a două avioane militare F-15, ridicate de la sol.
Înregistrarea nu arată în schimb prăbuşirea avionului într-o pădure de pe insula Ketron, în golful Seattle, care – potrivit autorităţilor – nu a făcut victime.
John Waldron, autorul înregistrării, a explicat pentru canalul CNN că se plimba pe insula Ketron când a văzut două avioane cu reacţie militare escortând bimotorul.
După ce s-a gândit iniţial că asistă la un zbor de antrenament, cineastul amator a înţeles că cele două F-15 încearcă să controleze bimotorul, care se lansase într-un looping.
„Este incredibil că a putut să redreseze aparatul”, s-a minunat John Waldron, care crede că avionul s-a aflat cel mai jos la „nu mai puţin de 30 de metri de suprafaţa apei” înainte de a se redresa.
La aeroportul din Seattle-Tacoma, autorităţile semnalaseră iniţial că un angajat al unei companii aeriene comisese o „decolare neautorizată” la bordul unui avion gol, prăbuşindu-se după ce a părăsit aeroportul.
Conducerea aeroportului subliniase atunci că activităţile fuseseră reluate normal pe aeroport. Avionul aparţinea companiei Horizon Air, filială a companiei Alaska Airline, a mai precizat Sea-Tac Airport.
Avionul deturnat fusese luat în urmărire de două aparate F-15 ale forţelor aeriene americane, venite de la baza aeriană din Portland, din statul vecin Oregon. Cele două F-15 au încadrat avionul, dar nu au intervenit în accident, au indicat serviciile de poliţie locale.
Poliţia a respins foarte rapid orice caracter „terorist” al incidentului.
„Nu este un atac terorist. Informaţia este confirmată. Este vorba despre sinuciderea unui bărbat singur. Noi ştim despre ce este vorba. Nimeni altcineva nu este implicat”, au subliniat pe Twitter serviciile de poliţie din comitatul Pierce.
Suspectul a fost identificat apoi ca fiind un locuitor al acestui comitat, potrivit poliţiei, care nu a furnizat nicio precizare despre circumstanţele care au permis tânărului să decoleze la bordul aparatului.